Roditelji, obratite pažnju

Bolest prljavih ruku najviše pogađa djecu predškolskog i školskog uzrasta

  • Izvor: avaz
  • 10.03.2023.10:50

Koksaki virus, bolest prljavih ruku, najviše pogađa djecu predškolskog i školskog uzrasta. Simptomi variraju, nekada se javljaju osip, infekcije gornjih respiratornih puteva, povišena temperatura, dok se tokom težih oblika mogu javiti i miokarditis i perikarditis.

U panici mnogi roditelji u prvi mah pomisle da im je dijete upravo dobilo morbile jer im se po tabanima, rukama, oko usta pojavio tačkasti osip, a u ustima čak i afte ili bjeličaste naslage, pa se s mališanima odmah javljaju ljekaru.

Srećom, ovakvi simptomi ne ukazuju na morbile, već na bolest šaka, stopala i usta ili bolest prljavih ruku, nogu i usta, kako je većina ljekara naziva.

U pitanju je virusno, zarazno oboljenje, koje se prenosi dodirom, a izazivaju ga pojedini eneterovirusi, a često i ozloglašeni koksaki.

Izvor zaraze je čovjek, a savjet je, kažu ljekari, higijena, obavezno pranje ruku. Ovi virusi prenose se fekooralnim putem, a ima ih u otpadnim vodama i bazenima.

Iako se mnogi tokom života zaraze, na udaru su uvijek osjetljive osobe, jer do njih virus najlakše nađe put, a oporavak može trajati duže.

Terapija koksaki virusnih infekcija je simptomatska i ona podrazumijeva primjenu antipiretika i analgetika, unošenje većih količina tečnosti, uzimanje vitamina C. Ipak, sve zavisi o tome da li je razvijen teži ili lakši oblik.

Važno je mirovati i izbjegavati fizičko naprezanje, što se posebno odnosi na ona stanja koja su označena kao teška. Kod ozbiljnijih oblika bolesti i terapija je drugačija te se kombiniraju različiti lijekovi. Kod ovog oboljenja antibiotici nisu efikasni, kao što to nije slučaj ni s drugim virusnim infekcijama.


Tagovi: