Australija

Četvorogodišnjak spasio život mami

  • Izvor: Index.hr
  • 06.09.2022.16:26

Četvorogodišnjak iz Australije uspio je spasiti svoju majku tako da je nazvao hitnu pomoć, i to samo dan nakon što ga je naučila kako da to učini.

Monti Koker je 27. avgusta nazvao nacionalni broj za hitne slučajeve i rekao operaterima da mu je mama pala.

"Kada smo stigli na adresu, bio je na prozoru i mahao nam", rekao je medicinski tehničar Mark Smol.

Monti je nakon toga pomogao radnicima hitne pomoći da istraže šta se dogodilo, odnosno da utvrde kako je njegova majka imala napad.

"Njegova brza reakcija je bila ključna jer ako udarite glavom pri padu ili imate dugotrajni napad, to može biti vrlo ozbiljno", kazao je Smol.

Bolničari su se danas vratili u kuću u Launkestonu, u Tasmaniji, kako bi dječaku uručili zahvalnicu. Njegova majka, koja je medicinska sestra, rekla je novinarima da je Monti znao da je učinio dobru stvar, ali se nije previše hvalio već je svojim prijateljima u vrtiću rekao da je to bilo lako napraviti.

"Njegova baka je došla i pitala: 'Gdje je superheroj?', a on je rekao: 'O ne, ja nisam superheroj, ja sam samo heroj'", ispričala je majka.

Dan prije incidenta, Koker je objasnila Montiju kako nazvati hitnu pomoć mobilnim telefonom, čak i ako je zaključan. Nije očekivala da će tako brzo primijeniti to što je naučio, piše BBC.

Kazala je da se taj dan počela osjećati loše i pokušala nazvati muža, ali da se nakon toga skoro više ničega ne sjeća.

"Kada sam došla sebi, hitna pomoć je već bila tu. Jako sam ponosan na njega", rekla je.

Smol je rekao da radi kao medicinski tehničar 13 godina i da je već prije doživio da su starija djeca zvala hitnu pomoć, ali da je ovo prvi put da su primili poziv od četverogodišnjaka, prenosi "Index.hr".

Tagovi: