Korisno za roditelje

Da li ste čuli za meduza-roditeljstvo? Ima više mana nego prednosti

 • Извор: Индекс
 • 16.01.2023. 17:57

Psihološkinja i autorka Šini Kang je u svojoj knjizi navela da postije tri tipa roditeljstva, a jedan od njih je takozvano "meduza roditeljstvo". Kao što samo ime govori, "meduza" roditelji su roditelji fleksibilni u odnosu sa svojom djecom, njihovim željama i potrebama.

Roditelji koji na ovaj način odgajaju svoju djecu rijetko koriste kažnjavanje ili neko ozbiljnije postavljanje granica, već su skloniji komunikaciji. To dovodi do povećane privrženosti i povezanosti roditelja i djeteta, zbog čega često možemo čuti da se roditelji koji koriste ovu metodu roditeljstva prema svojoj djeci češće ponašaju poput prijatelja, a ne autoriteta.

Prednosti i nedostaci meduza-roditeljstva

Iako ovakvo roditeljstvo ima određenih prednosti, dovodi i do nekih nedostataka, upozorava Kang. S obzirom na to da su, kako kaže, ovi roditelji popustljivi, vođeni djetetovim zahtjevima i nemaju velika očekivanja, njihov način vaspitanja može negativno uticati na neke aspekte djetetovog života.

Iako tehnika "meduza vaspitanja" može da nauči djecu da budu fleksibilna, otvorena za promjene i spremna da se samostalno bore za ono što žele, ona možda nije najbolji pristup za sve porodice, piše Very Well Family.

"Meduza" roditelje smatraju popustljivim bez kontrole nad svojom djecom. Ovaj stil roditeljstva može da ima značajan uticaj na djetetov razvoj i vještine samoregulacije, a djeca čiji roditelji koriste ovaj pristup mogu da dobiju previše autonomije pre nego što za to budu spremna.

"Razvojno, naša sposobnost razumijevanja problema, planiranja odgovarajućih rješenja i integrisanja povratnih informacija u naše donošenje odluka nije u potpunosti razvijena sve do naših ranih do srednjih dvadesetih godina", objašnjava psiholog Skot A. Rot.

"Krajnji zadatak razvoja adolescenata je upravo ta nezavisnost i autonomija.

"Kada roditelj ne provodi granice, ne postavlja rutine ili ne prati posljedice koje rezultiraju određenim ponašanjem, djeca mogu biti manje spremna za donošenje promišljenih odluka.

''Mi u biti impliciramo da su naša djeca sposobna da, metaforički rečeno, sagrate kuću samo najosnovnijim i često potpuno neprikladnim alatkama", objašnjava Rot, koji kaže da takve situacije mogu da dovedu do teskobe i depresije kod djece, kao i manjak samopouzdanja.

Zapravo, studije su pokazale da ovakav način popustljivog roditeljstva može negativno da utiče na lični i emocionalni razvoj djeteta.

''Roditelji koji koriste ovu metodu roditeljstva vjerojatno će imati poteškoća u održavanju kontrole i postavljanju granica kod djece. Ovaj stil roditeljstva takođe će se pokazati teškim ako postoji gust raspored ili rutina koje treba održavati'', dodaje Rot.

  


Тагови:
 • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

 • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)