"Онај који је племенит"

Име за дјечаке које има прелијепо значење и моћну симболику

 • 21.05.2024. 22:36

Уколико ускоро очекујете да се остварите као родитељи и знате ког пола вам је беба, сигурно већ размишљате о имену. Ако ће се у вашу породицу уселити један мали дјечак, предлажемо вам име Дамјан.

Поријекло имена Дамјан

Ово мушко име је поријеклом из старо-грчког језика, и сматра се да потиче од ријечи тј од грчког имена „Дамианос“, а које пак потиче од именице „Дамао“, у „буквалном“ значењу – побједник; укротитељ; или у глаголској форми – кротити; припитомити; укротити.

Са друге стране, постоји и хипотеза о поријеклу имена Дамјан из санскрита (обредног језика који се користи у Непалу и у Индији, тј у религијама – будизму; хиндуизму и јудаизму), а од ријечи „дам“ што има значење – даровати; дати; давати; давање.

Значење имена Дамјан

У хришћанству, име Дамјан се везује за свеце – Козму и Дамјана, па може и имати „пренесено“ значење – „свети“; „Онај који је светац“; „онај који је помагач људима послат од Бога“.

Међутим, ако се узме у обзир претходно поменуто поријекло имена Дамјан, значење је – „онај који даје“; „онај који је несебичан“; „онај који је племенит“; „мушкарац који је укротитељ“; или пак „онај који је способан да некога припитоми“; „блага особа“; „питом и мирољубив човек“.

Надимци и изведена имена од имена Дамјан

Најчешћи надимци који се везују за ово име су Дача и Даки, а изведена имена су бројна, а најчешћа су: Дамијан; Дамљан; Дамњан; Дамјао; Демијан; Демијано; Демјан, али и неке женске форме као што су: Дамјанка; Дамњана; Дамијана или Демијана и Деми.

(Yumama)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 08:00 Емисија: Аграр

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 08:30 Емисија: АТВ јутро

  Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

 • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

  Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 11:00 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.