Da li ste znali?

Iznenađujuče činjenice o novorođenčadi: Mozgovi dječaka i djevojčica se razlikuju

 • Izvor: klix.ba
 • 08.01.2023. 23:59

Vaša beba će vam pripremiti mnogo iznenađenja od samog početka. No, to se ne odnosi na neispavanost ili pune pelene. Postoje nevjerojatne činjenice o bebama uz pomoć kojih ćete moći bolje razumjeti svoju bebu.

Jedna od iznenađujućih činjenica novorođenčadi jeste da se mozgovi dječaka i djevojčica razlikuju. Istraživanja pokazuju da mozak novorođenih dječaka može rasti brže od mozga djevojčica u prva tri mjeseca, naročito u područjima koja kontroliraju kretanje.

S druge strane, djevojčice mogu imati osjetljivija osjetila, što znači da mogu vidjeti i čuti bolje od dječaka.

Još jedna neobična činjenjica jeste da učenje govora počinje u maternici. Vaša beba može čuti vaš glas i druge zvukove otprilike u 23 sedmici trudnoće. Iako svoju prvu riječ neće izgovoriti prije otprilike godinu dana, ona jezik uči od samog početka.

Vaš glas je najdraži zvuk vaše bebe i ona će voljeti čuti kako joj pričate i pjevate. Nikada nije prerano početi čitati svojoj bebi, a što više riječi sada čuje, to će njezine jezične sposobnosti kasnije biti bolje.

Bebe se takođe rađaju sa sposobnošću plivanja. Novorođenčad prirodno zadržava dah pod vodom te uz pomoć ruku i nogu održava svoje tijelo na površini vode. Planirajte odlazak na bazen nakon šestosedmične kontrole.

Tek rođene bebe su kratkovidne i mogu jasno vidjeti samo oko 20 do 30 cm ispred svog lica. Kad vaša beba navrši mjesec ili dva mjeseca, moći će fokusirati pogled na igračku kada joj je pomaknete ispred lica. Izaberite igračke u živim bojama kako bi vašoj bebi igračke bile jasnije.

Želudac novorođenčeta je veličine lješnjaka. Ovo objašnjava zašto se bebe moraju tako često hraniti. Želudac vaše bebe brzo će rasti i do kraja druge sedmice imaće veličinu velikog kokošijeg jajeta. Međutim, i dalje će se morati hraniti noću dok ne napuni najmanje šest mjeseci.

Tagovi:
 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.