Savjeti

Kada treba da počnete da perete zube bebi

 • Izvor: Agencije
 • 10.10.2022.10:35

Svaki roditelj se zapitao kada je pravo vrijeme da počne da pere zubiće bebi.

Jedini pravi odgovor je da vrijeme njege usne duplje kod najmlađih počinje s izlaskom prvog zubića, prenosi "Abqpediatricdentistry.com".

Istina je da nikada nije previše rano da počnemo da održavamo higijenu zuba kod najmlađih, pa čak i prije izbijanja zubića, njega desni je jako važna.

Rana oralna higijena desni može da stvori odličnu bazu za nicanje jakih i zdravih zubića.

Stomatolozi se slažu da s negom usne duplje treba da počnemo odmah po rođenju bebe i prije nicanja prvog zubića tako što ćemo sterilnom gazom brisati desni.

Većini beba zubi počinju s nicanjem od 6. mjeseca pa je tada idealno vrijeme da pokušate da počnete da koristite četkicu za zube sa ekstra mekanim vlaknima.

Ukoliko vaša beba odbija korišćenje četkice nastavite sa prebrisavanjem desni, a ujedno brišite i iznikao zubić.

S nicanem prvog zuba vrijeme je i za korišćenje paste za zube sa florom, obavezno dva puta dnevno.

Nakon navršenih godinu dana većina beba već ima nekoliko izniklih zubića pa je tada možda i pravo vreme kada možete dijete da odvedete stomatologu na kontrolni pregled.

Kako beba raste važno je da održavate rutinu pranja zuba dva puta dnevno i da ovu naviku usadite djetetu kao nešto što će raditi kao dio svakodnevnih obaveza.

Prilikom pranja zuba pokušajte da naučite dijete da ispljune pastu nakon pranja zuba kada vidite da je dijete spremno da savlada ovu tehniku, prenosi portal "Ona".

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.