Savjet roditeljima

Kako da vam ljetovanje prođe što sigurnije?

 • Izvor: avaz
 • 14.08.2021.13:46

Obavezno djetetu obući pamučnu, prozračnu odjeću dugih rukava i nogavica, a na glavu staviti šeširić s UV zaštitom šireg oboda, kazala je dr. Vuković...

Roditelji znaju koliko je važna zaštita osjetljive dječije kože tokom ljetnih mjeseci. Pa, ipak, koliko god oprezni bili, često se mogu dogoditi male greške tokom ljetovanja koje mogu biti opasne.

Dugi rukavi

Postoje dokazi da ozbiljne opekotine od sunca dobivene u djetinjstvu mogu biti faktor razvoja melanoma (raka kože) kod odraslih više nego cjelokupno izlaganje suncu tokom života. Osim toga, djeca su u većoj opasnosti od odraslih pošto je površina kože kod njih proporcionalno veća.

- Dijete ne bi trebalo boraviti na plaži od 10 do 17, odnosno od 9 do 18 sati, zavisno od toga kakav je meteoalarm. Inače, treba biti pravilno obučeno, da se ne izlaže direktnom suncu do navršene prve godine života. Obavezno djetetu obući pamučnu prozračnu odjeću dugih rukava i nogavica, a na glavu staviti šeširić s UV zaštitom šireg oboda - kazala je primarijus dr. Gordana Vuković.

Ona naglašava da na nogama djeca trebaju nositi kožne sandale, a ako je sigurno od povreda, može hodati boso, jer je to odlično za stopala.

Biti u hladu

- Ako ste se ipak odlučili za plažu, dijete treba boraviti u hladovini, odnosno u kolicima sa suncobranom, pod velikim suncobranom ili u šatoru s UV zaštitom. Takođe, može boraviti u prirodnoj hladovini. Kožu treba zaštititi kremom s UV zaštitnim faktorom 50+, i to djeci starijoj od 6 mjeseci, a kremama s mineralnim dodatkom od jedne godine i starije. Minerali štite od alergije na sunce i more - ističe dr. Vuković.

Ona naglašava da kožu treba štititi i mazati svaka dva sata na sve dijelove tijela ravnomjerno. Takođe, dijete treba mazati poslije svakog kupanja, tuširanja, brisanja ili znojenja.

Zaštita za oči

Prema riječima dr. Vuković, obavezna je zaštita za oči, i to naočale s UV zaštitom. Dijete treba uvijek nositi kupaće gaćice da bi se spriječila pedofilska reakcija na golotinju, koje je sve više u posljednje vrijeme.

- Nikada ne treba na silu mališane kupati u moru, treba se s njima prvo igrati u plićaku, a zatim ako im je ugodna voda, mogu se kupati s prslukom, naramenicama ili šlaufom na napuhavanje. Takođe, na nogama treba imati gumene ili plastične sandale kada je u vodi - rekla je dr. Vuković.

Tagovi:
 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.