Kako prepoznati lažno srećnu porodicu na društvenim mrežama? Lako, kaže psiholog

  • 18.03.2021.07:53

Mnogi roditelji redovno objavljuju savršeno srećne trenutke svojih porodica na kojima poziraju svi nasmijani i srećni. Često dijele sa ostalima i svaki trenutak života.

- Poznato je da pretjerano investiranje u virtuelni život predstavlja kompenzaciju za osiromašeno življenje u realnosti. Dakle, ekstremno prikazivanje porodičnih srećnih sadržaja vrlo često će biti indikator pomanjkanja emotivne bliskosti među partnerima - kaže Leonora Pavlica, psiholog i psihoterapeut.

Nasuprot ovome, zdravi porodični sistemi u kojima članovi provode dovoljno vremena zajedno, i to kvalitetnog, nemaju vremena, a ni motiva, da svaki taj trenutak pribelježe i podijele sa svetom.

- Pukim insistiranjem da se društvene mreže izbace iz upotrebe nećemo riješiti problem, jer na taj način ne dotičemo pitanje uzroka takvog ponašanja. Opet je primarno razgovarati o tome zašto partneri bježe od realnosti i utjehu traže u kreiranju ljepših sadržaja za virtuelne pratioce - savjetuje Pavlica.

Sve je to i poruka i pouka zašto ljubav generalno mora da se čuva spolja da bi se sačuvala iznutra, iako je, naravno, to i obrnut proces.