"Tužno bež roditeljstvo"

Najnoviji trend koji se "papreno" plaća, a nije dobro za dijete

  • Izvor: B92
  • 23.11.2022.21:01

"Tužno bež roditeljstvo" je najnoviji trend koji nam dolazi iz sveta društvenih mreža.

To podrazumeva odIJevanje djeteta u zagasitim, bezličnim bojama koje, po mišljenju stručnjaka, loše utiče na njegov dalji razvoj u psihološkom i emocionalnom smislu.

Paleta boja koja dominira u svakom životnom spektu djeteta je ograničena, jer, kako pričaju roditelji za strane medije, žele da postignu tzv. rodnu neutralnost. Boje koje trend prihvata, pored bež, su siva, oker, žuta, smeđa, generalno, boje koje nisu intenzivne, fluorescentne - boje koje nisu "žive".

Međutim, koja je konekcija izbora boja sa roditeljstvom?

Prije svega, trebalo bi naglasiti da najnoviji trend nije uopšte jeftin.

Roditelji "papreno" plaćaju odijevne predmete, igračke i aksesoare u neutralnim bojama kako bi se prilagodili novom talasu prigušene estetike.

Tu se, takođe, radi o prilagođavanju djeteta postojećem stanju stvari - drugim riječima, roditelji ne žele da promijene svoj način života i ustaljena pravila zbog njega, već, nasuprot, dijete je to koje bi trebalo da se prilagodi njima.

"Ne želim da mijenjam kuću samo zato što imam dijete", kazala je jedna mama za Wall Street Journal. Ovakav način razmišljanja u samom startu je problematičan, a, takođe, i diskutabilan, jer čin roditeljstva, samo po sebi, je novi životni stadijum koji mijenja ljude iz korijena, a ne običnu nekretninu.

"Želja da se ima fotogenična 'kuća za Instagram', a samim tim i zabranjivanje djeci da naprave malo nereda u kući je i više nego zabrinjavajuća", kaže neuropsihološkinja Amanda Gumer, te dodaje da nije baš sigurna koliko djece "obožava" bež boju.

Da li je u pitanju marketinški trik, ili dugoročna strategija za ostvarivanje velikog profita od prodaje bezličnih dječijih predmeta, svijedoči nam i činjenica da je kupovina, na osnovu podataka za onlajn kupovinu "Etsy", skočila za 67 odsto u proteklih godinu dana.

Tagovi: