Roditelji, evo kroz šta prolazi vaša bebe

Naučnici otkrili kako izgleda prvi sat bebinog života

  • Izvor: Agencije
  • 11.08.2022.09:56

Švedski naučnici posmatrali su 28 beba poslije samog rođenja da bi uočili kroz kakve promjene prolaze na samom početku svog života. Istraživanje je objavljeno u jednom naučnom magazinu, a pokazalo je da se novorođenčad ponašaju instiktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tijela i prvom kontaktu sa majkom.

Ovo su neke od promjena koje se dešavaju kod beba u prvim minutima njihovog života.

2. minut: Beba se primiruje, odmara - ukoliko je moguće na majčinim grudima.

2,5. minut: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju da pomjeraju glavu i usne.

8. minut: Bebe postaju aktivnije - drže oči otvorene dugo. Posmatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmjeravaju šake prema usnama.

18. minut: Dijete se ponovo odmara nakon ovih pokreta.

36. minut: Bebe počinju da koriste svoje čulo mirisa, još uvijek se zanimaju za majčine grudi.

62. minut: Vrijeme je za prvo dojenje! Bebe piju kolostrum - prvo majčino mlijeko, koje sadrži brojne hranljive materije i molekule koje jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimuliše proizvodnju mlijeka i pomaže materici da se što prije vrati u pređašnje stanje.

70. minut: Bebe tonu u san i dobijaju zaslužen odmor, piše Magazin Novosti

Trebalo bi napomenuti da je ovo istraživanje izvršeno na malom uzorku djece i to u Švedskoj. U ovoj državi omogućeno je da bebe po rođenju imaju priliku da se odmaraju na majčinim grudima i uživaju u njenom prvom mlijeku, a to nije privilegija novorođenčadi u cijelom svijetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vrijeme varira od bebe do bebe, a navedeni minuti istaknuti su kao prosečne vrijednosti.

Tagovi: