Ove fraze izbjegavajte

Sedam rečenica pomoću kojih možete da smirite uplakano dijete

  • Izvor: Agencije
  • 13.09.2022.22:55

Najteži je osjećaj svakog roditelja da ostane pribran dok mu dijete neutješno plače, posebno ako je to za svaku sitnicu.

Onog trenutka kada shvatite da vaše vikanje i prijetnje mogu samo da pogoršaju situaciju, pokušavate da nađete način kako da ga smirite i pružite utjehu. Svako umanjivanje ili zanemarivanje djetetovih emocija, pa makar one bile izražene zbog "gluposti", otežava posao.

Treba samo svaki put poći od toga da je plakanje način izražavanja emocija i ne treba da ga suzbijate, ali evo šta mu možete reći poštujući njegovu tugu.

U većini slučajeva ne treba ništa reći, već je dovoljno da budete prisutni i da djetetu ponudite zagrljaj.Takođe umjesto "nemoj da plačeš", možete da izgovorite rečenice pune razumijevanja:

U redu je da budeš tužan.

Vidim da ti je jako teško.

Tu sam za tebe.

Čujem te.

Možeš mi reći šta te je rastužilo.

Možda ti mogu pomoći da to riješiš.

Čini mi se da ti treba prostora. Ja ću da budem tu ako ti zatreba.

Nikada nemojte da kažnjavate i posramljujete dijete koje pokazuje emociju, to može da ostavi duboke posljedice na njegov emocionalni razvoj. Nemojte da umanjujete njegova osjećanja tipa "nema razloga da plačeš ili plačeš kao neka beba", piše Magazin Novosti..

Dok dijete plače ono nije spremno za komunikaciju, sačekajte prvo da se smiri pa pokušajte mirnim tonom da popričate sa njim i vidite u čemu je problem.

Tagovi: