Stručnjak objašnjava

Zašto ne treba objavljivati fotografije djece ispred škole

  • Izvor: Agencije
  • 05.09.2022.20:09

Školska godina je počela, a roditelji koji prate svoju djecu do škole, često ih slikaju kako poziraju prije nego što uđu u učionicu.

Većina tih fotografija će završiti na društvenim mrežama, ali, da li ste nekada razmišljali koliko je to sigurna i ispravna odluka?

Lena Derhali je mama, psihoterapeut i stručnjak za društvene mreže, a kako kaže, osjetila je potrebu da roditeljima otkrije zbog čega objavljivanje dječijih fotografija nije bezbjedno.

"Kad vidim te fotografije, vidim više od dječijih nasmijanih lica. Primjećujem opasnosti koje vrebaju iza takvih objava. Evo zašto ne objavljujem fotografije svoje djece iz škole i zašto bi i vi trebalo da razmislite prije nego što to uradite", započinje ona.

U 2020. godini krađa identiteta pogodila je gotovo polovinu stanovnika Amerike. To vam je možda posljednja stvar na umu dok spremate svoju djecu za prvi dan škole. Međutim, informacije koje dijelimo na internetu čine našu djecu lakim metama.

"Sve što osobi loših namjera treba da bi započela krađu identiteta je puno ime djeteta, datum rođenja i adresa. Prve dvije informacije se mogu lako pronaći na profilima društvenih mreža koji uključuju najave rođendana i drugih prekretnica. Iako većina ljudi ne bi objavila svoju adresu na internetu, ona se ipak lako saznaje. Na fotografijama djece za prvi dan škole jasno se vidi koja ustanova je u pitanju, pa osoba već zna odakle ste, te će vam brzo naći adresu", upozorava Lena.

Niko od nas ne želi da vjeruje da među prijateljima na društvenim mrežama ima nekog ko je potencijalni otmičar, ubica ili silovatelj, ali činjenica je da su oni oko nas i to u neposrednoj blizini.

"Kada dijelimo podatke poput djetetove omiljene boje, snova i želja, zlim ljudima dajemo alate za izgradnju odnosa s našom djecom", ističe psihoterapeut i stručnjak za društvene mreže, prenosi portal "Ona".

Ona takođe savjetuje kako da dijelite fotorgafije na siguran način.

"Razmislite s kim dijelite svoju objavu. Postoji velika razlika između objavljivanja slika vaše djece u zatvorenoj grupi s 20 članova i na društvenoj mreži gdje mogu da je vide svi. Ne pišite kako se vaše dijete zove, ne pišite u koju školu ide i ko mu je učitelj. Provjerite pozadinu fotografije. Uvjerite se da škola, kućna adresa i drugi podaci nisu vidljivi", zaključila je ona.

Tagovi: