Једноставан трик

Читавог живота смо погрешно чували сладолед у замрзивачу и због тога је лошијег укуса

  • Извор: Крстарица
  • 22.06.2025. 20:05

Да ли сте једна од оних особа које се ушуњају у кухињу усред ноћи по „само једну куглу“ сладоледа, само да бисте на крају испразнили празну кутију? Онда имамо вијести које ће вас ставити на ивицу вашег залеђеног свијета: вјероватно погрешно чувате свој омиљени сладолед.

Сладолед је кулинарски драгуљ тренутка. Најбољи је одмах након отварања, када је кремаст, гладак и топи се у устима као… па, сладолед. Али онда долази та класична грешка – вратите поклопац, ставите кутију у замрзивач и неколико дана касније очекује вас ледена трагедија. Прљави кристали, чудан укус, текстура попут пијеска у кафи. Добродошли у пакао „замрзавања“.

Руски астролог тврди: Само њих чека 20 година непрекидне среће и обиља!

Руски астролог тврди: Само њих чека 20 година непрекидне среће и обиља!

Замрзавање није неки нови ТикТок тренд, већ стари познаник свих заборавних љубитеља сладоледа. То је феномен гдје влага у сладоледу испарава, а затим се поново замрзава у облику ледених кристала. Сладолед постаје сув, без укуса и заправо – увредљиво тужан.

Али постоји трик који ће спасити ваш сладолед:

1. Окрените свијет (или барем кутију) наопачке

Не, то није гурманска акробација. Када сладолед почне мало да се топи након заустављања испред замрзивача, то се обично дешава на врху. А када га вратите у замрзивач, овај „меки дио“ се смрзава у ружне кристале леда. Ако окренете кутију наопачке, отопљени дио се прелива у поклопац и тамо се смрзава, даље од кремастог центра. Магија!

Ирина Вукотић објавила фотографије с плаже: Улази у шесту деценију, али изгледа невјероватно

Ирина Вукотић објавила фотографије с плаже: Улази у шесту деценију, али изгледа невјероватно

Бонус информација: Овај трик функционише и са природним путером од кикирикија. Ако сте баш авантуристички настројени – пробајте.

2. Не једите из кутије (знамо, тешко је)

Сваки пут када оставите сладолед на собној температури, он се топи. Више топлоте, више влаге, више опекотина од замрзивача. Зато себи послужите своју порцију (да, једна куглица није порција) и одмах вратите кутију у замрзивач. Сладолед није друштвени догађај – брзо горе, брзо доле.

3. Вјерујте термометру, а не свом осјећају у стомаку

Ваш замрзивач треба да буде подешен на 0°F или -18°C. Све више ће вам изазвати проблеме. Мање хладноће = више топљења = више плача сваки пут када отворите кутију.

4. Сладолед испод фолије? Одлично!

Пластична фолија или пергамент папир постављен директно на површину сладоледа (не само преко ивице посуде!) ствара заштитни слој који спречава испаравање влаге. Дакле, ако желите да ваш сладолед остане свјеж, умотајте га као поклон себи.

5. Домаћи сладолед? Мала посуда, велика забава

Домаћи сладолед је умјетност. А код умјетности, детаљи су важни. Користите најмању могућу посуду како би се сладолед брже замрзнуо – брзо замрзавање значи мање кристала и кремастију савршеност.

Никада не купујте месо овако: Месари варају купце, ево шта прво треба да примијетите када уђете

Никада не купујте месо овако: Месари варају купце, ево шта прво треба да примијетите када уђете

Сладолед је живот. Зато га чувајте као драгуљ.

Не дозволите да ваш сљедећи залогај сладоледа има укус леденог доба. Мало знања, неколико трикова и воила – ваш замрзивач се може претворити у храм замрзнуте среће.

А сада, брзо до замрзивача. И не заборавите: кутија иде – наопачке!

(Крстарица)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: