Izbjegnite neugodnosti

Greška zbog koje vam veš smrdi i nakon pranja

  • Izvor: 24sata.hr
  • 23.11.2022.07:59

Ubacili ste hrpu deterdženta za veš i stavili odjeću da perete na dugi ciklus pranja, ali kad je izvadite, ona i dalje smrdi isto, ili čak gore nego prije pranja?

Mnogi ljudi griješe i zato im se to događa, kaže Viana iz SAD koja se na Instagramu predstavlja kao stručnjakinja za tkanine.

Kada se to dogodi, prvo što mnogi pomisle je da su stavili premalo deterdženta ili njegov kvalitet nije dobar. Ali, prema Viani, problem zna ležati u samoj mašini za veš.

“Moguće je da nije problem u deterdžentu, već je vaša mašina za veš ta koju treba dobro očistiti. Prljava mašina često dovodi do smrdljive odjeće”, pojasnila je.

“Vlažna okolina potiče rast plijesni i razvoj neugodnih mirisa, stoga je važno čistiti je barem jednom mjesečno”, dodala je.

Prvo, kaže, treba očistiti pretinac za deterdžent i gumu oko vrata na mašini kroz koja se stavlja odjeća jer i tamo zna biti prljavštine.

Potom valja oprati filter koji se zna začepiti, a nalazi se na dnu mašine. U tom slučaju prije otvaranja filter na pod stavite krpe jer će nešto vode iscuriti.

Dobro je, savjetuje, u pretinac za deterdžent staviti malo alkoholnog sirćeta i isprati vrućom vodom.

Takođe, ona redovno u svoju mašinu, u prazan bubanj, stavi pola šalice soda bikarbone i namjesti je na kratko pranje, prenosi “24sata.hr“.

“Držite se ovih savjeta i vašo djeća će puno bolje mirisati. Moja odjeća miriše puno svježije otkako se držim tih koraka”, rekla je u videu koji je oduševio mnoge.

Tagovi: