Савјети

Испржите савршено јаје на око: Са овим састојком неће бити распаднуто нити тврдо

  • 20.02.2025. 11:56

Јаја су основна намирница у кухињама и често се једу за доручак, али постизање идеално прженог јајета – меканог бјеланца и прелијепог текућег жуманца, може бити прави кулинарски изазов.

Једна једноставна метода рјешава све проблеме.

Често се при пржењу јаја дешава да буду препечене ивице, претврдо жуманце или се просто распадне. Окретање јаја могло би бити рјешење, али то је деликатан посао јер бисте могли пробушити жуманце или добити прекувано јаје. 

Међутим, на друштвеним мрежама, једна жена је одушевила својим виралним триком за припрему јаја на око. У свом ТикТок видеу показала је трик за савршено јаје.

Трик је невјероватно једноставан – разбијте јаја у сув тигањ, додајте мало воде, затим ставите поклопац и пустите да се прже. 

Тако нећете имати хрскаве дијелове око бјеланаца, док поклопац задржава пару, осигуравајући да се јаја равномјерно испрже и жуманце буде савршено текуће без слузавих дијелова бјеланаца. 

Корисници друштвених мрежа брзо су изразили своју захвалност овој жени за савјет.

Испржите јаје уз додатак овог састојка

Припрема:

- Загријте тигањ: Ставите непријањајући тигањ на средњу ватру и пустите да се загрије минут или два.

- Додајте воду: Додајте око 2-3 кашичице воде у тигањ. Требало би да имате довољно текућине да прекрије дно тигања, али то не би требало да буде дубоки слој.

- Разбијте јаје: Разбијте јаје у тигањ. Вода ће готово одмах почети да се претвара у пару. 

- Покријте тигањ: Ставите поклопац. То ће помоћи да се задржи пара која кува јаје.

- Пржите јаје: Оставите да се јаје пржи 2-4 минута, зависно од тога колико желите да жуманце буде печено. За текуће жуманце пржите око 2 минута; за тврђе оставите дуже. 

Провјерите, зачините и послужите: Када је бјеланца чврсто и више није провидно, а жуманце печено до жељене конзистенције, можете извадити јаје из тигања. Зачините га сољу и бибером.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:30 Емисија: Народ прича (Р)

    ''' Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:55 Емисија: ПарлаТВмент (Р)

    ''' Нови ауторски формат дугогодишњег уредника и ТВ лица, Предрага Ћурковића, завириће у регионалне скупштинске сале, отвориће најактуелније теме, расвијетлити политичко-друштвена дешавања са свих меридијана и дати простор ставовима и чињеницама да се надмећу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Не пропустите погледати наше рецепте за здраве кето оброке.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.