Кувана јаја

Избјегните пуцање јаја током кувања помоћу ових трикова

  • Извор: Магазин новости
  • 18.03.2024. 15:08

Јаја мање пуцају током кувања ако су свјежа. Њихову свјежину ћете лако одредити. Убаците једно јаје из паковања у чашу са водом. Ако потоне, свјеже је. Јаје које је дуго стајало у продавници неће потонути. Друга важна ствар је чврстина љуске. Она се одређује по боји.

Извадите јаја из фрижидера два-три сата прије фарбања. За кување је најбоље да она буду собне температуре. Ако кувате хладна јаја, велика је вјероватноћа да ће попуцати усљед нагле промјене температуре. Важно је да их ставите у млаку воду, па тек онда на шпорет.

Кувајте их у великој шерпи. Не стављајте једна преко других и нека остане мало простора између њих. Тако се неће међусобно сударати кад вода почне да ври.

Кувајте јаја на средњој температури јер је тако мања вјероватноћа да ће попуцати. Наиме, јако кључање помјера јаја, па она ударају у зидове шерпе и лакше се ломе. Како вода током кувања испарава, ви је долијевајте, тако да шерпа увијек буде пуна воде.

Посолите воду у којој кувате јаја. На два-три литра воде ставите двије кашике соли. Ако неко јаје и пукне, бјеланце неће цурити, већ ће се брзо згрушати. Таквим јајем не можете да се куцате, није ни за поклон, али ће ипак лијепо изгледати.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.