Korisni savjeti

Kako oprati omiljeni džemper, a da ostane mekan kao iz prodavnice?

  • Izvor: Agencije
  • 23.11.2022.22:19

Pronašli ste džemper koji je savršeno mekan i topao.

Sve u vezi s njim djeluje apsolutno nevjerovatno i jednostavno ga morate imati. Ali, nakon što ga kupite i operete, ne osjeća se ni približno tako lijepo kao kad je bio u prodavnici.

Koristite pravi deterdžent

Postoji bezbroj deterdženata na izbor. Postoje različiti brendovi, različite formule, različiti mirisi… Mnogi ljudi odluku o tome šta će koristiti zasnivaju isključivo na cijeni ili mirisu, ali to nije uvijek najbolja opcija.

Ako želite da zadržite svoj omiljeni džemper mekim i produžiti mu vijek trajanja, treba da koristite blagi deterdžent za pranje veša. Takođe morate da budete sigurni da koristite taj deterdžent prema preporukama proizvođača.

Uklonite mrlje na pravi način

Koliko god bili pažljivi, mrlje su samo dio života. Kada treba da uklonite mrlje s košulje, svakako to učinite na pravi način. Većina proizvoda za uklanjanje mrlja je oštra i zapravo može da ošteti tkaninu dok uklanja mrlju.

Umjesto da koristite jake hemikalije za čišćenje, razmislite o isprobavanju nekih prirodnih lijekova za uklanjanje mrlja. Mnogo su bezbjedniji za vaše džempere, a mnogi od njih djeluju čak i bolje od skupih proizvoda za uklanjanje mrlja.

Nemojte da koristite omekšivač

Korištenje omekšivača sjajan je način da vaš džemper ostane mekan, zar ne? Nažalost ne. Omekšivači imaju tendenciju nakupljanja na odjeći i zapravo je mogu učiniti manje mekom. Takođe mogu da oštete određena svojstva tkanina pa ih je najbolje izbjegavati.

Okrenite džemper naopako prije pranja

Prije nego što džemper stavite u veš mašinu, okrenite ga naopako. To pomaže u zaštiti spoljnje strane odjeće od oštećenja do kojih može doći tokom ciklusa pranja.

Kad perete majice s kapuljačom na rajsferšlus, obavezno ih zakopčajte. To sprečava da se rajsferšlus zaglavi tokom pranja. Za majice s kapuljačom na vezice razmislite o vezivanju uzice. To će spriječiti da se zapetlja ili izvuče.

Pokrenite dodatni ciklus ispiranja

Obično se svi bavimo očuvanjem vode. Ali, kada je riječ o održavanju džempera lijepim i mekanim, dodatni ciklus ispiranja je neophodan.

Provođenje džempera kroz dodatni ciklus ispiranja garantuje uklanjanje svakog traga deterdženta, a obezbjeđivanje da je sav deterdžent ispran važan je korak kada se radi o tome da vaš džemper ostane mekan.

Preskočite sušilicu 

Baciti džemper u sušilicu vjerovatno se čini kao odličan način da osigurate da ostane lijep i mekan, ali to zapravo može učiniti više štete nego koristi. Sušenje na vazduhu mnogo je bolja opcija jer je nježnije za flis tkaninu. Pomaže da flis ostane lijep i mekan.

Tagovi: