Важно знати

Како разликовати домаће воће и поврће од третираног?

  • Извор: Независне
  • 28.01.2024. 08:02

Домаће воће и поврће је на први поглед тешко разликовати од оног које је третирано пестицидима. Но, постоји неколико трикова помоћу којих ћете лакше моћи да препознате домаће, органске производе, а више о томе читајте у наставку текста.

Мирис и укус

Органску храну, како истичу стручњаци, можете препознати по мирису и укусу. Иначе, наш мозак препознаје шта не ваља јести, те шта мирише, а шта не. На примјер, ако купите парадајз у продавници, а с друге стране узмете један домаћи, одмах се види, али и осјети разлика.

Домаћи производи су укуснији јер нису подвргнути дугом транспорту и складиштењу, што иначе може умањити њихов укус и комплетан доживљај хране.

Тако ће, на примјер, домаће и свјеже јабуке имати зелену и чврсту петељку, а старе јабуке ћете препознати по томе што је петељка сува и лако се отргне.

Свјеже јабуке ће, осим већ наведеног, имати и снажнији мирис и биће чвршће на додир па обратите пажњу и на то. Такође, кора свјежих јабука је глатка и чврста, док старије јабуке већ имају наборану кору.

Иначе, ако пробате јабуку за коју нисте сигурни да ли је свјежа, она ће бити помало безукусна и имаће брашнасту текстуру, те горкаст укус.

Разлика у цијени

Органски, домаћи производи иначе имају вишу цијену од оних који су конвенционално произведени, а с обзиром на то да овај вид производње захтијева више радне снаге, улагања и времена, разумљива је и ова рачуница.

Међутим, иако на први поглед изгледа да су локални производи скупљи од оних комерцијално узгајаних, може се рећи да су дугорочно јефтинији. Домаћи производи су често скупљи, али ако купујете локалне производе, у том случају не плаћате трошкове дистрибуције, већ улажете у храњиве супстанце и квалитет. Такође, могуће је пронаћи приступачније цијене на локалним тржницама и у малим трговинама које продају домаће производе.

Савјети за куповину домаћих намирница:

*Отиђите на локалне тржнице, у мале трговине и пољопривредне задруге које продају домаће производе,

*Потражите сезонско воће и поврће које је доступно на вашем подручју,

*Питајте локалне произвођаче о начину на који узгајају своје производе,

*Упоредите облик и мирис домаћих производа с онима индустријски узгојеним,

*Потражите домаће производе који су означени као еколошки.

Како препознати третирано воће и поврће?

Ево како да препознате да ли је воће и поврће третирано:

Смеђе, црне и зелене тачкице - Битно је знати да такви трагови мање штете од умјетних средстава којима третирају воће и поврће. Ако је мирис у реду, довољно је само уклонити тачкице и воће се може јести. Почетак труљења је нормалан процес сазријевања и никоме неће нашкодити ако поједе јабуку која је на кори имала понеку црну тачку. Ако уклоните зелене тачкице, не требате се бојати, јер се плод може јести, но ако их занемарите могуће су пробавне тегобе.

Премаз на цитрусима - Много већи проблем од зелених тачкица је супстанца која чува воће, најчешће цитрусе, од стварања плијесни. Ријеч је о имазалилу којим се углавном прска лимун како би што дуже изгледао здрав и лијеп. Код већине људи претјерана количина ове твари изазива осип или пробавне сметње.

Плијесни - Потребно је бити опрезан с плијеснима и избјегавати их. Благо труљење, тзв. смеђе тачкице, на храни су прихватљиве, али плијесан, у зависности од врсте, може бити опасна. Никако се не препоручује јести поврће ако на њему има и најмањих трагова плијесни, док је код воћа, посебно код цитруса који су киселији, понекад довољно само одрезати захваћени дио плода. Ипак, с воћем које има тању кору, као што су бресква или јабука, треба пазити јер споре плијесни могу допријети дубоко.

Невидљиви пестициди - Како препознати да је воће или поврће третирано пестицидима? Лако, али и тешко! Лако, јер је већина третирана, осим ако није од провјереног еколошког произвођача, али и тешко јер само лабораторијски тестови показују стварну присутност и количину одређених хемикалија.

Восак на јабукама - На полицама трговина многе јабуке изгледају као да су пластичне, док под руком можете осјетити као да су масне. И јесу, јер се неке врсте јабука пресвлаче танким слојем воска како би се продужила њихова трајност и побољшао изглед. Примјеном воска смањује се губитак воде из плода, а то значи и уштеду за произвођача, међутим третирање воском има и неколико мана... Наиме, восак спречава отпуштање угљен-диоксида и пролаз кисеоника, због чега воћка може изгубити своју нутритивну вриједност, а њен укус може постати сув и помало опор.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.