Stručnjaci otkrili

Kako smanjiti znojenje i neugodne mirise ispod pazuha?

 • Извор: Агенције
 • 10.06.2022. 17:26

Trebali biste konzumirati voće i povrće, koje sadrži puno vode i može vam pomoći da se rashladite.

Znojenje je način na koji se tijelo hladi.  Kada se znojite, vaše tijelo izlučuje tekućinu kroz žlijezde znojnice, koje prekrivaju vašu kožu. Ova tekućina je uglavnom voda, ali sadrži i so, šećer i druge hemikalije. Iako vaše tijelo pokušava zadržati te hemikalije, neke se gube dok se znojite. Kako znoj isparava, hladi vašu kožu, snižavajući tjelesnu temperaturu. Znojenje je normalno i zdravo, pogotovo kada vam se tjelesna temperatura povisi, kao kada vježbate.

No, ponekad, znojenje može biti pretjerano ili neugodno, ali postoji nekoliko načina na koje možete pomoći da ga zaustavite.

Koristite antiperspirant

Antiperspirant je tvar koja blokira vaše znojne žlijezde. Antiperspiranti imaju metale poput sinka i aluminija koji blokiraju pore od oslobađanja znoja.  Ovo se razlikuje od dezodoransa koji samo pokriva miris znoja

Iako se antiperspiranti najčešće koriste ispod pazuha, oni se takođe mogu koristiti na rukama, stopalima i licu za osobe s hiperhidrozom, zdravstvenim stanjem koje uzrokuje prekomjerno znojenje.

Ograničite začinjenu, masnu ili slanu hranu

Ono što jedete i pijete može uticati na to koliko se znojite. Ovu hranu trebate izbjegavati ako se želite manje znojiti:

- Začinjena hrana, poput čilija ili ljutih papričica

Kako vaše tijelo obrađuje vruću ili začinjenu hranu i piće, vaš broj otkucaja srca može se povećati, što podiže unutrašnju tjelesnu temperaturu i uzrokuje znojenje.

- Masna, prerađena hrana, poput kobasica

Vaše tijelo treba više raditi na preradi ove masne hrane, što može povećati temperaturu

- Vrlo slana hrana poput čipsa

Vaše tijelo može pokušati obraditi dodatnu sol znojenjem. Umjesto toga, trebali biste konzumirati voće i povrće, koje sadrži puno vode i može vam pomoći da se rashladite.

Ostanite hidrirani

Ispijanje vode može pomoći u hlađenju tijela i smanjenju znojenja.  Izbjegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol. Obje ove tvari mogu privremeno povećati broj otkucaja srca, povisiti temperaturu i tjerati vas da se znojite, što vas u tom procesu dehidrira - suprotno od onoga što želite.

Nosite prozračnu odjeću

Da biste izbjegli znojenje, želite se ohladiti. Odlučite se za široku odjeću izrađenu od prozračnih tkanina, poput pamuka, lana ili tkanine koja upija vlagu. Izbjegavajte uske materijale i sintetička vlakna poput najlona, ​​rajona ili svile, zbog kojih vam može biti vruće i više se znojiti. Boja vaše odjeće vjerovatno neće napraviti veliku razliku.

(Poslovni.hr)

Тагови:
 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија