Riječ stručnjaka

Koja su najbolja mjesta u kući za sušenje veša tokom zime?

 • Izvor: novosti.rs
 • 18.10.2022.22:43

Zbog niskih temperatura, sušenje veša na terasi tokom zimskih mjeseci gotovo je nemoguće. S druge strane, savjetuje se da izbjegavate direktno sušenje veša na radijatorima. Gdje bi onda trebalo da sušimo mokru odjeću?

“Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru nije idealno jer mokra odjeća oslobađa vlagu u vazduh što može dovesti do rasta plesni. Međutim, nije opasno to uraditi sve dok je vaš dom dobro provjetren. Srećom, možete preduzeti korake da smanjite vlagu u vazduhu”, savetuje Lorens Smit, stručnjak za čišćenje.

On smatra da sušenje mokrog veša ne bi trebalo da traje duže od 24 sata, kako ne bi došlo do formiranja plesni, buđi i neprijatnijeg mirisa odjeće. Takođe, on smatra da se mokar veš nikako ne treba sušiti u prostorijama gdje često boravimo - kuhinja, dnevni boravak i spavaća soba.

“Izbjegavajte sušenje veša i u kupatilu jer je to već vlažan prostor i ne želite da dodajete više vlage u vazduh. Osim toga, odjeći će biti potrebno više vremena da se osuši u već vlažnoj prostoriji. Ako imate poseban prostor namijenjen samo za pranje veša, rezervnu sobu ili garažu, ovo je najbolje mjesto za sušenje vaše odjeće. Upotrebite stalak za sušenje i stavite ga u prostoriju koju rijetko koristite, poput perionice veša, slobodne sobe ili čak trpezarije. To znači da nećete biti izloženi vlagi dok vam se odjeća suši i da možete da zatvorite vrata, zadržati toplotu unutra ili podstaknete protok vazduha držeći prozor otvorenim”, upozorava Lorens.

Takođe, preporučuje se da odjeću sušite blizu izvora toplote, poput radijatora, ali nikako direktno.

"Ne stavljajte mokre predmete direktno na radijator jer će to da podstakne isparavanje vode u vazduh i dovesti do vlažne prostorije”, istakao je Smit.


(Foto: Pixabay)

Tagovi:
 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 19:45 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.