Poboljšava imunitet

Napitak koji čisti jetru, bubrege i žuč

  • Izvor: B92
  • 02.09.2022.09:17

Ovaj napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Jabuke su od davnina poznate kao lijek i izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Stručnjaci su analizirali hemijski sastav ove voćke i utvrdili da su njene fitohemikalije sredstvo protiv najmanje tri vrste karcinoma – pluća, debelog crijeva i jetre.

Bogate su vitaminima A i C, vitaminima B grupe i riboflavinom i imaju visok udio dvije fitohemijske supstance: pektina, koji olakšava peristaltiku crijeva i smanjuje apsorpciju šećera, ali i bora, koji čuva zdravlje kostiju i nervnog sistema.

Zahvaljujući svom sastavu jabuka ima detoksikacijsko, antiseptično i protivupalno dejstvo, snižava holesterol u krvi i stimuliše rad jetre. Mrkva ima antioksidativno, antibakterijsko i protivtumorsko delovanje, štiti arterije i deluje kao ekspektorans pa olakšava izlučivanje sekreta iz pluća.

Antioksidativno delovanje šargarepe potiče od karotenoida, koji smanjuju rizik za razvoj tumora, štite od bolesti srca i vaskularnog sistema, a uz to podstiču mentalne funkcije. Važan sastojak ovog napitka je i cvekla, koja ima antibakterijsko, antioksidativno i laksativno djelovanje. Obiluje vitaminom A i betainom – enzimom koji hrani i jača jetru i žuč. Uz to, cvekla je odličan izvor kalijuma i djeluje kao čistač jetre, bubrega i žuči.

SASTOJCI (za jednu čašu )

2 cijele cvekle

2 mrkve

2 jabuke

PRIPREMA

U blender stavite kuvanu cveklu, svježe mrkve i jabuke, i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Možete dodati malo vode, biljnog mlijeka ili kockice leda ukoliko je pretoplo.

Tagovi: