Савјет искусних домаћица

Ово је најбољи начин за припрему мљевеног меса

  • Извор: Крстарица
  • 14.02.2024. 14:21

Пржење мљевеног меса за мусаку или сарму може да се баш одужи, јер се обично отпусти доста воде, а дугим динстањем јунетина или свињетина постају гумасте.

Да би ово избјегле, искусне домаћице прибјегавају мало познатом трику, а то је коришћење соде бикарбоне.

Потребно је да на око пола килограма меса поспете трећину кашичице соде бикарбоне и лагано измјешате мјешавину па оставите да одстоји петнаестак минута. Затим месо упржите у тигању на средњој температури.

Мијешајте повремено и већ за кратко време видјећете да се месо упржи без сувишне течности. Трик је у простој хемијској реакцији – сода бикарбона подиже пХ вриједност меса и тиме спречава прејако везивање протеина у месу. Управо захваљујући томе се не истискује вишак воде. Зато и месо остаје мекано, а добија лијепу браонкасту боју.

Исто можете примјенити и на месо сјецкано на комадиће, као за гулаш, на примјер. Рачунајте да на сјецкано месо треба нешто више соде бикарбоне – око 1 кашичице на пола килограма. Није лоше ни да се сода прво помијеша са пар кашичица воде јер ћете је тако лакше распоредити по месу.

Сачекајте петнаест минута и онда спемајте месо по рецепту. Не продужавајте ово вријеме, јер дуже дјеловање соде бикарбоне неће појачати њен ефекат.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм