Двориште

Раствор помоћу кога ће баштенске биљке расти "као из воде"

 • Извор: Телеграф
 • 01.04.2024. 09:59

Крупни, богати цвјетови и бујно тамнозелено лишће биљака које од прољећа до јесени красе дворишта и терасе захтијевају посебну пажњу и његу.

Уз редовно залјеивање и уклањање прецвјеталих латица, неопходно је и прихрањивање, као и употреба препарата који ће штитити биљке од штеточина, а то подразумијева не само вријеме, већ и додатни новац поред оног који сте већ инвестирали у биљке.

Да бисте уштедјели новац, биљке можете да прихрањујете и природним средствима, и тако им обезбиједите додатне минерале који ће поспјешити њихов раст и бујност. Кора банане, садржај врећица чаја или љуске од лука које ћете компостирати могу да поправе квалитет земљишта, али ће најбоље резултате дати пиво разблажено водом.

Остатке пива из флаше или лименке сипајте у балон или флашу, прелијте водом и добро промућкајте, па тим раствором залијте баштенске и балконске биљке једном недјељно. На 10 милилитара пива оптимално ”иде” литар обичне воде.

Пиво не мора да буде свјеже – и оно које је одстојало неколико дана биће и те како корисно за цвијеће, захваљујући комплексу витамина Б и ферментисаним материјама које садржи.

Овај раствор посебно је користан за мушкатле, калиопе и висеће петуније које ће, ако им редовно обезбјеђујете ову врсту прихране, бити још раскошније.

Пиво је одавно познато као средство за јачање листова собних биљака. Уједно, даје им сјај и може да утиче на интензивирање зелене боје. Довољно је да једном у десетак дана памучну крпицу натопите пивом и њоме пребришете листове.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

  ''Емисија: На ивици терена (Р)

 • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

  ''Емисија: Аграр (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.