Proljećno cvijeće

Savjeti uz koje će vam lale u vazi trajati dugo

 • Izvor: Agencije
 • 21.02.2023.22:03

Kako da dobijete maksimum od ovog preljepog cvijeća?

Vaze u mnogim domovima već su pune lala ili tulipana, cvijeta koji je sinonim za proljeće. Lale su, između ostalog, omiljeni ukras i jer je o njima lako brinuti, a ima ih u cijeloj paleti predivnih boja.

Jednom kada ih stavimo u vazu, ožive cijeli prostor, a boje cvijeta su gotovo jednako raznolike kao i njihov oblik. Naime, lala ima s jednim ili dva reda latica, s privlačnim ivicama, nazubljenim laticama…

I zato su, između ostalog, i jako fotogeničan ukras doma.

A briga za lale u vazi nije zahtjevna i postoje načini kako sačuvati njihovu ljepotu što duže.

Važnost vode

Lale u vazi otprilike traju pet do 10 dana. Sve to vrijeme puno upijaju, pa je važno redovno im dolivati vodu. Nakon što ih kupite, potrudite se da im što prije obezbijedite mjesto u vazi i tako im pomognete da se rehidriraju i procvjetaju.

Redovno mijenjajte vodu i orezujte stabljike

Lale ne vole da piju prljavu vodu, zato je redovno mijenjate (svakih nekoliko dana) i svaki put orežite stabljike za otprilike jedan centimetar.

Takođe, uklonite višak lišća s lala jer mogu da počnu da trule u vodi, a može doći i do preranog cvjetanja.

Dom iz snova

Lalama pronađite dom iz snova. Za početak, nemojte ih smiještati na direktnu sunčevu svjetlost, a s obzirom na to da sezona grijanja još traje, držite ih i podalje od radijatora jer će im dehidrirati stabljike, ali i od voća, koje oslobađa gasove zbog kojih lale blijede, piše zadovoljna.hr.

Jedno od pitanja koje će vas možda mučiti oko lala je – zašto su se povile.

Ne brinite se, one nisu uvenule. Lale koriste vodu kako bi poduprle svoje stabljike. Ako su se povile na putu do kuće, znači samo da su ožednile tokom putovanja do vašeg doma. Sve što treba da uradite je da ih orežete i stavite u vodu. Do jutra će se oporaviti.

Znajte i da lale reaguju na sunčevu svjetlost i kreću se. Okreću se prema izvorima svjetlosti oko sebe uz nadu da će ih vidjeti oprašivači. Osim toga, možda ste primjetili i da se otvaraju tokom sunčanih dana, a zatvaraju noću.

Zašto ne ostaju uspravne i što mogu učiniti po tom pitanju?

Lale neprestano rastu u svojoj vazi i razigrano se kreću u vodi. To je dio njihovog šarma i nema razloga za brigu. Ako želite da ostanu uspravne, postoje stvari koje možete učiniti.

Prva opcija je da ih stavite u dovoljno visoku vazu kako bi mogle da se naslone na nju bez savijanja.

Ako želite da ih uspravite za neku posebnu priliku, možete da ih izvadite iz vaze i omotati papirom u obliku fišeka i zatim ih vratite u vodu i ostaviti u mračnoj sobi preko noći.

Kada ih ujutru odmotate, biće savršene.

Nakon toga nemojte zaboraviti da redovno rotirate vazu kako biste sprečili da rastu samo u jednom smjeru, prema izvoru svjetlosti.

Čije društvo ne vole?

Lale ne stavljajte u vazu zajedno s narcisama. Ovo su dva divna proljećna cvijeta, ali nisu prijatelji. Narcisi, naime, izlučuju materiju zbog koje lale brže blijede. 

Tagovi:
 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.