Током врелих и сушних периода, биљке које расту у саксијама на терасама посебно су изложене стресу због ограниченог приступа води.
Високе температуре и недостатак влаге брзо исцрпљују њихову виталност, често доводећи до тога да изгубе свјежину и прерано увену, преноси Србија Данас.
Ипак, постоје једноставни, али ефикасни начини да се биљке сачувају од неповољних временских услова и сачувају здравље и љепоту и у најтоплијим данима.
Према ријечима Вејна Делениа, стручњака из фирме Монотуб специјализоване за узгој гљива, вода обогаћена гљивама може бити драгцијена помоћ у одржавању оптималне влажности и хранљивости земљишта. Он савјетује да се шака свјежих или сувих гљива ситно исјецка и потопи у канту са водом, те да се остави да одстоји 24 сата.
Након заласка сунца, таквом течношћу залива се тло непосредно уз коријен биљака.
"Било да су свјеже или суве, гљиве су природне сунђери, садрже између 85 и 90 одсто воде. Када их потопите у воду за заливање, гљиве дјелују као резервоар влаге. Вода обогаћена гљивама полако отпушта влагу у земљу и тако смањује испаравање током најтоплијег дјела дана", објашњава Делени.
Осим што помаже у очувању влаге, ова гљивична вода природно обогаћује тло минералима као што су калијум, селен, магнезијум и фосфор.
Ови елементи помажу биљкама да надокнаде губитке изазване топлотним стресом, а притом не изазивају штетне ефекте карактеристичне за вјештачка ђубрива.
Посебан значај има и ослобађање мицелијума мреже гљивичних нити које подсјећају на коријење. Када се мицелијум унесе у земљу, он подстиче развој корисних гљива које помажу тлу да задржи влагу и олакшавају биљкама њену апсорпцију.
Присуство гљива у башти знак је здравог земљишта и ефикасне разградње органске материје, преноси Крстарица.