Одличан трик

Спријечите клијање кромпира помоћу једне намирнице

  • Извор: Крстарица
  • 25.03.2024. 14:19

Једна трула јабука у корпи са другима поквариће и друге, због гаса етилена који емитује, али ако трулу јабуку пребаците у кутију са кромпиром, она ће јој продужити живот, јер спречава да кромпир никне. Ово је само један од трикова које је добро знати у кухињи, како би се храна дуже сачувала и задржо њен квалитет.

Ево још неких:

Мале колаче или фини кекс које сте пекли у већим количинама за празнике чувајте у пластичној посуди и држите у фрижидеру са комадом хлеба који ће упијати влагу када колачићи почну да је губе. На тај начин ће дуже остати хрскави и јестиви.

Поврће попут зелене салате, краставца или тиквица осушите и добро обришите крпом прије него што га одложите у фрижидер, јер влага коју садржи убрзава кварење. Можете их чувати у фолији или пластичној кеси из које сте претходно истиснули ваздух. Увенулу салату можете спасити тако што ћете је уронити у ледено купатило. Напуните велику посуду хладном водом и поново ће изгледати свјеже.

Папирне кесе су погодније за парадајз и печурке. Ако сте их купили у пластичној амбалажи, пренесите их на папир, јер на тај начин неће испуштати супстанце које подстичу кварење.

Целер или броколи дуже ће остати свјежи ако се умотају у провидну фолију. Могу да остану у фрижидеру до двије недјеље.

Лук ће дуже остати свјеж ако га окачите у за то предвиђену мрежу, а млади лук можете опрати, осушити и исјецкати. Ставите га у пластичну боцу и ставите у замрзивач.

Умјесто оригиналног паковања или пластике, сир умотајте у папир за печење, а посечену страну намажите путером – трајаће много дуже. Мекше сиреве чувајте у алуминијумској фолији, а многи кувари их чувају у затвореним посудама са коцком шећера против буђи.

Уопштено говорећи, да бисте спријечили расипање хране, храну коју треба брже потрошити чувајте на предњем дијелу полице или у висини очију у фрижидеру.

Замрзните свјеже зачине

Свјеже биље можете чувати у леду. Исјеците га и ставите у плех за лед. Прелијте маслиновим уљем и замрзните, па користите за кување сосова, супа и варива.

Чувајте лимун дуже

Ако вам треба само неколико капи лимуна, пробушите рупу чачкалицом и кроз њу исциједите сок, а затим лимун чувајте у фрижидеру.

Бобичасто воће

Свјеже јагоде, малине и боровнице потопите у ледено хладно сирћетно купатило – сирће разблажите у води у односу 1:10, потопите воће, оциједите и добро осушите. Након тога можете данима чувате бобице у папирној кеси јер је сирће природни убица буђи и дезинфекционо средство.

Држите парадајз ван фрижидера

Чувајте парадајз тако да леже на страни гдје стабљика расте, на равној површини. Чувајте их на собној температури јер их фрижидер исушује. Ако немате довољно простора, покријте врхове парадајза љепљивом траком да не би дошли у контакт са ваздухом, а затим их сложите један на други.

Умотајте врх банане фолијом

Умотајте стабљику банане у фолију како бисте спријечили ослобађање етилена и трајаће дуже. Ако почну да се кваре, исјеците их и замрзните како бисте направили смутије. Крушке држите на собној температури док не сазри и чувајте их у папирној кеси у фрижидеру.

Брашно се такође може ставити у замрзивач

Брашно које планирате да дуже чувате умотајте у кесу и ставите у замрзивач на неколико сати како би хладноћа неутралисала штеточине.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: