Сок од цвјетова зове један је од оних уз који су одрастале генерације. Свака домаћица има свој рецепт за припрему овог напитка, а ми вам доносимо више пута испробану варијанту сока од зове са 40 цветова.
На радост љубитеља ароматичног домаћег сока, зова је у пуном цвијету цвјета у мјесецу мају, па је сад право вријеме за брање. Цвјетови за сок морају бити свјежи, а за чај могу да се беру и мало касније.
Како се припрема сок од зове
Састојци
40 цвјетова зове
5 литара воде
4 кесице лимунтуса
3 килограма шећера
4 лимуна
Припрема
Свјеже убране цвјетове зове оперите под млазом воде, па их ставите у лонац и поспите лимунтусом. Рукама мало истрљајте цвјетове.
Потом одозго сипајте воду, ставите лимунове исјечене на кругове, поклопите и оставите тако да стоји 24 сата.
Након 24 сата узмите газу и проциједите сок у другу посуду. Додајте шећер и промијешајте, те оставите да стоји док се шећер не истопи. Повремено је потребно промијешати сок да би се шећер што прије отопио.
Припремите флаше које сте претходно стерилисали у рерни. Наспите сок у флаше и ставите у фрижидер или на неко друго хладно мјесто. Сируп можете да разблажите обичном или киселом хладном водом.
Љековита својства зове
Подсјетимо, зова је једна од најљековитијих биљки на нашим просторима. Све јој је љековито, кора, коријен, цвијет, лист и, на крају, осушене бобице.
Овом малом дрвету или већем жбуну одувијек су приписивана чудесна магична својства. Постоји предање да су у зовиним крошњама живјеле шумске виле, па се нико не усуђује да здраво дрво или жбун посијече.
Цвјетови зове, који се највише и користе, садрже етерично уље које има око 40 материја. Свјежи се беру за сок, а кад се осуше идеални су за чај. Од бобица се може кувати џем.
Ипак, највише се од зове прави сок.