Собне биљке

Трик како да увенуле биљке вратите у живот

 • 01.03.2024. 18:31

Собне биљке су увијек добродошао додатак свакој просторији, помажу да се оживи простор, додају боје и чак подижу расположење. Али, када наше биљке почну да умиру, то може бити обесхрабрујуће и брзо ћете помислити да је ваш фикус заборављени случај. Срећом, стручњаци за биљке имају креативне приступе којима можете покушати да оживите своје биљке, укључујући једну тактику о којој вјероватно нисте размишљали.

Биљке могу захтијевати сталну његу, посебно када почну да вену. Али прије него што кренете у свој локални баштенски центар, стручњаци за биљке савјетују да посегнете за одређеним производима за домаћинство. Бијели лук, на примјер, може помоћи у контроли инфестације штеточина, док је Епсом со корисна за лијечење жутог лишћа и недостатка магнезијума. Водоник пероксид спреј је још један поуздан приступ против трулежи коријена, убија лоше бактерије и ослобађа кисеоник. А стављање сунђера на дно ваше тегле такође може држати под контролом труле коријење, пише Бест Лифе.

Али, ако нема знакова инсеката, а коријење изгледа добро, ваша биљка би се могла суочити са другим проблемом, а рјешење би могло бити једноставно као укључивање поузданог уређаја.

Ваша биљка може почети да се суши због дехидрације

Баш као и људи, собне биљке морају да остану хидриране да би успијевале. Ако вашим биљкама недостаје вода, то би могло довести до тога да клону и изгубе сјај. Да би се ово спријечило, стручњаци за биљке препоручују коришћење овлаживача како би се повећала количина влаге у ваздуху.

„Ово је корисно јер биљке природно емитују водену пару“, каже Стивен Веб. „Вјештачким повећањем влажности око биљке, можете помоћи биљци да дехидрира и да се опорави од сувих услова."

Биљке које захтевају влажнију атмосферу ће уживати у додатном луксузу овлаживача.

„Да бисте својим кућним биљкама дали најбоље шансе за опстанак, желите да за њих створите окружење које је веома слично њиховом природном окружењу“, каже Џереми Јамагучи. „Док свим собним биљкама није потребна влага, онима које потичу из тропске или природно влажне климе биће потребна влага у ваздуху да би успијевале.“

Према Робертсовим ријечима, ваздушне биљке, папрати, орхидеје и филодендрони су само неке од биљака које ће цијенити овлаживач – што је посебно корисно током сушнијих зимских мјесеци. С друге стране, нећете жељети да користите овај приступ за сукуленте или кактусе, који се користе за „сушна подручја“, каже Веб.

„Ове биљке су прилагођене сувим условима и пашће ако је ваздух око њих превише влажан“, додаје он.

Ако сте спремни да извучете свој овлаживач да бисте спасили своје увенуле биљке, стручњаци имају неколико додатних ријечи опреза. Одржавање уређаја чистим је кључно, као и осигурање да нема минералних наслага, каже Веб. Такође, када је у питању вода коју користите, немојте само да пуните свој овлаживач водом из славине.

„Такође је кључно користити дестиловану воду у овлаживачу да бисте избјегли додатно оптерећење биљке водом из славине која може да садржи хлор или друге хемикалије“, објашњава Веб.

Ако сте означили ова поља и желите да тестирате свој овлаживач, поставите уређај близу биљке, али не дозволите да додирује листове, напомиње Веб. Такође, водите рачуна да овлаживач користите штедљиво јер превелика влажност може довести до буђи и буђи, каже Депика Адхикари.. Адхикари препоручује коришћење овлаживача четири до пет сати како би се избјегле ове израслине и прекомјерно влажење просторије. Овлаживач је пожељно укључити средином поподнева и искључити га прије вечери јер биљке не могу да упијају толико влаге увече, додаје она.

Ако је ваша кућна биљка била претјерано заливена, требало би да искључите овлаживач или га једноставно удаљите од овлаживача, каже Веб. Ако листови биљке постану жути или смеђи, то значи да сте је превише залили.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Центар дана

 • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

  Тет а тет са Татјаном Трнинић