Jednostavno

Uz ovaj trik guljenje kuvanih jaja više neće biti problem

  • Izvor: 24sata.hr
  • 12.09.2021.17:10

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između sedam i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oguliti.

Sigurno ste primijetili da neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju muke. 

Da bi to izbjegli, dok se jaja kuvaju, u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Starija jaja su više lužnata i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su lužnata pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske, prenosi "24sata.hr".

Soda bikarbona povećava lužnatost i zato ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Još neki trikovi za savršeno kuvana jaja:

  1. Ako ne znate koliko su jaja stara - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara.
  2. Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu odličan je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz pipe na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.
  3. Ako želite dobiti tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su minimalne. 
  4. Želite li dobiti jaja s mekanim žumanjkom unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodu i mjerite vrijeme. U zavisnosti od veličine jaja, trebaće vam oko tri minuta.
  5. Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanjka biti zelenkaste boje, a bjelanjak će biti više gumenast.
  6. Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže za lakše guljenje.
  7. Ako pak želite dobiti kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte prije kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i 'zlatnim jajetom' jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju, piše "Food Hacks Daily".
Tagovi: