Kuvarica otkriva

Zbog čega luk nikako ne treba držati u frižideru

  • Извор: Магазин новости
  • 05.04.2023. 13:23

Većina domaćica luk čuva u frižideru misleći da će tako produžiti rok trajanja istog i da je tamo najbezbjednije čuvati ga, međutim, kuvarica Kristen Farmer objasnila je zbog čega to nije tačno.

"Luk upija više vlage u frižideru, pa se brže kvari. Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju“, objašnjava kuvarica Kristen Farmer Hol, ujedno i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema.

Pri nižim temperaturama skrob se lakše pretvara u šećer, zbog čega dolazi do promjene teksture luka, pa on postaje gnjecav, piše Magazin Novosti.

Najbolje je čuvati ga u mrežici ili papirnoj kesi kako do njega ne bi dopirao vazduh, a potom ga tako odložiti na hladno, mračno i suvo mjesto. Uskladišten na takav način, može trajati i do 30 dana. Ako ga skladištite u špajzu u kuhinji luk je upotrebljiv sedam dana zato što je tamo uglavnom sobna temperatura.

Postoji još jedna česta greška. Nakon kuvanja, mnogi ostatak luka stavljaju u frižider, ali tako na njemu mogu da se skupe opasne bakterije.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.