Stručnjaci dali objašnjenje

Znate li kako pravilno oprati džemper?

 • Izvor: avaz
 • 17.02.2022.16:46

Da džemperi ne bi izblijedili, raširili ili promijenili oblik, stručnjaci su dali objašnjenje koliko ih često treba prati i kojih se savjeta morate pridržavati tokom pranja.

Vrsta materijala

U prosjeku, smatraju stričnjaci, džemper možete nositi 2 do 5 puta prije pranja, ali i to zavisi od materijala džempera i od načina na koji se nosi. Na primjer, ukoliko nosite majicu ispod džempera, nema potrebe da ih perete češće.

Takođe, kada je riječ o džemperima od pamuka, kašmira i svile njih je poželjno oprati nakon dvije do tri upotrebe. Kada je riječ o materijalima poput vune ili sintetike, džempere od tih materijala možete nositi i do pet puta, budući da je riječ o izdržljivijim materijalima.

Niže temperature

Ne ignoririšite etiketu. Bez obzira od kog su materijala i da li ste već upoznati sa pranjem istog. Kod pranja džempera obično se preporučuju niže temperature, jer visoke temperature dovode do skupljanja džempera.

Ako imate vremena, operite džempere ručno koristeći blaži detrdžent. Poslije pranja preporučuje se sušenje džempera u vodoravnom položaju. Takođe, izbjegavajte korištenje mašina za sušenje veša i pustite džempere da se osuše na žici za veš.

Jako je bitno pridržavati se savjeta stručnjaka kako biste postigli da vam džemperi traju godinama!

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.