Elegantna i sofisticirana

Haljina princeze Dajane prodana na aukciji za 1,1 milion KM

  • Izvor: Agencije
  • 29.01.2023.08:49

Haljina koju je princeza Dajana nosila, nedavno je prodana na aukciji za gotovo 500.000 funti (oko 1,1 milion KM).

Haljina koju je nosila princeza od Velsa Dajana, prodana je za gotovo pola miliona funti na aukciji u prodajnom salonu Sotheby'sa u Njujorku.

Ljubičasta večernja haljina bez naramenica u stilu "Infanta" dizajnera Viktora Edelstajna, koju je princeza Dajana nosila na kraljevskom portretu 1991. godine, kupljena je u petak za 488 hiljada funti na odabranoj aukciji "The One". Sotheby's je rekao da je konačna ponuda bila pet puta veća od predaukcijske procjene.

“Dajana je odavno poznata i slavljena zbog svog bezvremenskog osjećaja za stil, a ova elegantna i sofisticirana balska haljina po narudžbi, koju je dizajnirao Viktor Edelstein, prikazuje eleganciju princeze Dajane", izjavila je globalna voditeljka odjela za modu i modne dodatke u Sothebyju, Cynthia Houlton.

Ona je prvi put nosila haljinu za službeni portret fotografa Antonija Armstrong-Džonsa. Princeza je ponovno nosila ovu haljinu za reviju Vaniti Faira 1997. godine, a fotografisao ju je Mario Testino.

Balska haljina od dubokog svilenog baršuna boje patlidžana, s ukrućenom suknjom u obliku tulipana, pojačanom s tri dugmeta od ljepila na leđima već se jednom našla na prodaji u sklopu dobrotvorne akcije kada je prodana po znatno manjoj cijeni.