Novogodišnji praznici

Najljepši trendovi novogodišnjeg ukrašavanja koji će biti aktuelni ove godine

  • Izvor: ATV
  • 02.12.2021.13:41

Ostalo je samo 29 dana do kraja ove godine. Svi se polako pripremaju za novogodišnje praznike. Ono što je neizostavno jeste postavljanje novogodišnjih ukrasa i lampica. U protekle dvije godine zbog situacije sa virusom korona praznična atmosfera se toliko nije osjetila, međutim, ove 2021. godine građani su optimistični pa samim tim i raste novogodišnja euforija.

Upravo zbog toga, trendovi novogodišnjeg ukrašavanja domova su raznovrsni. Prema mišljenju stručnjaka, vraćamo se šarenilu, pa sve dolazi u obzir. Izdvajamo neke od najljepših i najaktuelnijih načina ukrašavanja.

Više je više

Nakon nekoliko sezona decentnijeg ukrašavanja u jednoj ili dvije boje, u pastelnim, nježnim tonovima i nepretjerivanja, ove godine vraća se šarenilo, pa se kombinuju boje, ukrasi i detalji raznih boja i oblika. Ističe se da se ni sa brojem kuglica na jelki ne može pretjerati jer ove godine pravilo kaže – više je više.

Nostalgični ukrasi

Nije samo odjeća ta koja se vraća u prošla vremena, Novodišnji ukrasi koji su bili aktuelni osamdesetih godina prošlog vijeka vraćaju se na scenu. Ukrase koje su stavljali naši roditelji iili baka ili deka možemo vratiti iz starih kutija, obrisati prašinu sa njih i vratiti ih na jelku, jer po mišljenju stručnjaka sve se to vraća u modu.

I sam spomen osamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogima izaziva slatki osjećaj nostalgije, naročito kod onih koji su tada bili djeca. Sjećamo se i divnih ukrasa kojima smo tada kitili bor, a pokoji komad čuvamo i dandanas. Čuvate li još mamine ili bakine ukrase za bor, sada je vrijeme da ih izvadite jer nostalgični ukrasi vraćaju se u modu, i to nas jako veseli.

Mini jelke

Ako ste uz veliko drvo u svome domu već imali i mini jelku za, na primjer dječju sobu ili kao dekoraciju na stolu, znajte da ste ispred svoga vremena jer ove godine mali borići veliki su trend. Mini borići mogu se kupiti već ukrašeni, a možete im dodati i dekoracije po vlastitom ukusu i želji. Za još jedan bor, kada je tako malen, uvijek će se naći mjesta.

Kombinacija bogatih, raskošnih boja

Ako se želi naglasak staviti na eleganciju i otmjenost s daškom šik stila, onda je takozvani palatial šik trend uređenja kao stvoren za vas i vaš dom. Postiže se kombinacijom bogatih, raskošnih boja, uglavnom tamnijih, te s ukrasnim detaljima poput konopa s resama kojim se inače vežu zavjese.

Nacrtano božićno drvce

Možda su se prozori u kući već ukrašavali nacrtanim božićnim drvcem, a ove godine ono može biti nacrtano u najjednostavnijem mogućem obliku, i to od jestive paste ili sličnog sredstva koje se može poslije odstraniti s prozora. Aktuelna je i ideja crtanja drvca na tanjiru s kolačićem u obliku zvijezde na vrhu.

Uradi sam ukrasi

Ukoliko se žele imati unikatni novogodišnji ukras, nešto jedinstveno, stručnjaci kažu, napravite ga sami. Ideja je bezbroj, samo je potrebno pustiuti mašti na volju i krenuti! Izobilje inspiracije može se pronaći i na društvenim mrežama.

Lampice, lampice i samo lampice

Nogovodišnji praznici ne mogu proći bez lampica! Ove godine sa lampicama se jednostavno ne može pretjerati, s njima se mogu dekorisati razni dijelovi kuće i staviti ih bilo gdje.

Pitali smo i Banjalučane, koji su to ukrasi koji su njima najljepši, te šta će se ove godine naći na njihovim jelkama. Ono što je većina rekla jeste da vole velike jelke i mnogo ukrasa, što sjajnije to bolje.

Velike jelke su nešto najljepše u kući, daju poseban čar praznicima. Što se tiče ukrasa, volim sve da sija, pa preferiram najviše zlatnu boju. Lampice su naravno neizostavan detalj, te tu referiram sve moguće kombinacije, šarene, jednobojne, bijele,plave,crvene,...”, navodi nam J.N.

Iako je ove godine trend da se na novogodišnjem drvcetu nađu ukrasi u različitim oblicima, građani ističu da oni više preferiraju jednostavniji stil, te da su im okrugle kugle i mašne nešto nezamjenjivo.

Bolja je neka jednostavnost, a pod tim mislimo na recimo dvije boje ukrasa i okrugle kugle. Volimo kad je jelka velika i raskošna, ali opet umjerena”, navode oni.