Jesenje šarenilo

Bijela, ljubičasta, roze ili crvena: Erika, cvjetna kraljica hladnih dana

  • Izvor: Agencije
  • 27.09.2022.09:01

Prošećete li ovih dana bilo kojom tržnicom, uđete u cvjećaru ili veći tržni centar, naići ćete na biljke sitnih cvjetova u bijeloj, ljubičastoj, roze i crvenoj boji, koje su sada ljepše nego ikada. Riječ je o erikama, koje sada, dok se druge biljke spremanju za zimski počinak, dolaze do punog izražaja.

Često dolazi do zabune pa se poistovjećuju erika i vrijesak, ali između te dvije biljke postoje razlike. Naime, vrijesak ima mnogo manje listove, ima sitnije cvjetove te cvjeta ljeti i tijekom jeseni, dok su erike u punom cvatu tokom hladnijih dana, posebno u kasnoj jeseni, zimi i u rano proljeće.

Zbog svojih karakteristika idealan su ukras balkona tokom jeseni i zime.

Vole niske temperature

Najčešći razlog zbog kojeg mnogi upravo u ovim mjesecima posežu za erikom jeste taj što njima odgovaraju niske vanjske temperature. Naime, temperatura koja se kreće između pet i 15 stepeni Celzijusa idealna je za njihov rast i razvoj.

Vole povremenu izloženost sunčevim zracima i u tom slučaju mogu mijenjati boju, ali oni nisu od presudne važnosti za njihovo cvjetanje. Čak i ako je balkon okrenut sjevernoj strani svijeta ili pak u zimskim mjesecima dobija samo sat-dva sunčeve svjetlosti dnevno, erikama to neće smetati.

Neodoljive boje

Kao što smo spomenuli, erike dolaze u bijeloj, roze, ljubičastoj i crvenoj boji. U vrijeme kada se naš balkon prazni i s njega nestaje zelenilo, erike će mu dati neodoljivu boju koja će uljepšati i najtmurniji zimski dan.

Idealne su za međusobno kombinovanje, s time da se u istoj sakasiji među njima mora ostaviti barem 15 centimetara razmaka za razvoj korijena, te se tako mogu dobiti brojne kombinacije paleta boja.

Jednostavne za održavanje

Još jedna njihova prednost očituje se u tome što one zaista zahtijevaju minimalno pažnje, a daju mnogo. Naime, jednom kada posadite eriku u saksije, koje obvezno moraju imati rupice na dnu za što bolju drenažu, koja je presudna za uspjeh te biljke, trebaćete joj se vraćati samo jednom do dva puta sedmično.

Upravo je toliko potrebno zalijevati tu biljku. Kada se pak nakon nekoliko sedmica priviknu na svoje novo okruženje, dovoljno je čak i samo jedno zalijevanje svakih sedam dana.

Osim dobro dreniranog tla i ranije spomenutog povremenog sunca, ne trebaju joj nikakvi posebni uslovi. Naprotiv, dodatno gnojivo može im samo štetiti pa stručnjaci savjetuju da se ono svakako mora izbjegavati. Nakon zimskih mjeseci potrebno je samo otrgnuti eventualne osušene cvjetove i grančice kako bi se omogućio rast novih proljetnih cvjetova.

Tagovi: