Povećanje cijena

Britanskim pabovima i pivarama prijeti zatvaranje

  • Izvor: Agencije
  • 19.09.2022.11:43

Britanske pivnice suočavaju se s deseterostrukim povećanjem cijena CO2 koji koriste za karbonizovanje i pakovanje piva, izvijestio je Financial Times, navodeći i prekide u snabdjevanju koji bi mogli ugroziti proizvodnju piva uoči božićne sezone.

Prema pisanju lista, poremećaj tržišta uslijedio je nakon upozorenja američke grupe za proizvodnju umjetnih gnojiva CF Industries da će zatvoriti veliku fabriku amonijaka u Velikoj Britaniji koja proizvodi CO2 kao nusproizvod.

Kompanija je rekla da je svoju odluku donijela zbog strelovitog porasta cijena prirodnog gasa, zbog čega je proizvodnja neodrživa.

"Dobavljači su se obratili pivnicama s malo ili nimalo uspjeha da prihvate velike dodatne naknade za kontinuiranu opskrbu CO2 ili će im biti izdana pisma 'više sile' u kojima se kaže 'ne možemo garantovati da će se vaše snabdjevanje nastaviti'", rekao je medijima direktor politike u British Beer and Pub Association (BBPA) Andy Tighe.

Kriza u krivo vrijeme

"Ovim se riskira da se velika količina proizvodnje zaustavi baš u krivo vrijeme", upozorio je.

U tekstu se takođe ističe da se dobavljači plina bore s nabavom CO2 s međunarodnih tržišta zbog zatvaranja fabrika amonijaka u Evropi.

Skokovi cijena energije i nestašica došli su dok se pivnice pripremaju povećati proizvodnju za Božić.

Prema Williamu Lees-Jonesu, direktoru pivnice JW Lees u Middletonu, u okolici Manchestera, za CO2 koji je u junu koštao 250 funti po toni (284 dolara) prošle sedmice trebalo izdvojiti 2800 funti po toni (3187 dolara), piše UNA.