Tанки, влакнасти снопови протежу се цијелом дужином плода банане, од стабљике до врха, и омогућавају проток шећера, минерала и других есенцијалних хранљивих материја од листова до плода током раста. Ово осигурава да банана добије све неопходне супстанце за правилан развој и сазријевање.
Према мишљењу др Николаса Д. Гилита, потпредсједника у "Dole Nutrition Institute", снопови флоема вјероватно имају другачији нутритивни састав од остатка јестивог дијела банана, преноси Нет.хр.
"Они имају специфичну функцију, очекује се да имају другачији профил једињења од обичне јестиве пулпе банана", објаснио је он за "Huff Post".
Добра вијест за оне који се питају да ли су ове влакнасте нити безбједне за јело је да су снопови флоема потпуно јестиви.
"Као дио банане, наравно да су безбједне за јело. Питање је само да ли су укусни", казао је Гилит.
Иако многи људи инстинктивно уклањају ове нити када једу банану, нема доказа да су оне штетне по здравље. Штавише, снопови флоема могу пружити и додатне нутритивне предности.
Иако специфична хранљива вриједност снопова флоема није детаљно истражена, стручњаци вјерују да они садрже више влакана и структурних компоненти у поређењу са месом банане.
"Оне вјероватно садрже више различитих врста влакана и структурних компоненти неопходних за њихову функцију", објаснио је Гилит.
Међутим, важно је напоменути да су снопови флоема присутни у веома малим количинама у поређењу са остатком банана, преноси Н1.
Стога, осим ако не конзумирате велике количине снопова флоема, њихов утицај на укупну нутритивну вриједност банане је минималан.
Додатна влакна присутна у сноповима флоема могу допринијети здрављу пробавног система. Познато је да влакна помажу у регулисању варења, одржавају осјећај ситости и потенцијално смањују ниво холестерола.
Међутим, многи људи и даље одлучују да их уклоне због њиховог утицаја на текстуру и укус банане. Ове влакнасте нити могу имати благо горак укус и жилаву текстуру, што је некима непријатно.
Занимљиво је да су неки узгајивачи почели да развијају хибридне сорте банана које немају снопове флоема или их имају у врло малим количинама. Ово је одговор на преференције потрошача којима се не свиђа текстура ових влакнастих нити.
Међутим, Гилит упозорава да би уклањање снопова флоема могло имати негативне посљедице по раст и развој банане.
"Ако су снопови флоема неопходни за адекватну дистрибуцију хранљивих материја у биљци и нису заиста ометајући, који би био разлог за њихово уклањање?", каже он.
Сљедећи пут када огулите банану, можда ћете два пута размислити прије него што аутоматски уклоните те мале бијеле нити. Ко зна, можда ћете открити да вам се свиђа додатна текстура и хранљива вриједност коју пружају снопови флоеме.