IZAZOV

Dragana Marić vs. Ljubiša Savanović: Zaplet ili Zaplet?

  • 17.10.2018.21:40

Pozorišna publika posebno se raduje festivalima i predstavama koje se tada igraju. Uglavnom su to one birane, najbolje. Možda nisu tako brojni kao oni muzički ili pak filmski, ali ipak ih je sasvim dovoljno da izaberemo najbolje.

U Izazovu koji slijedi, pogađate, bavimo se upravo ovom temom, a "na crti" su se našli glumci i prvi ljudi Gradskog pozorišta Jazavac - Dragana Marić, direktorka i Ljubiša Savanović, organizator i producent.

U nastavku su njihove TOP 3 liste najboljih pozorišnih festivala koje nikako ne smijete propustiti, a vaši kometari i preporuke su svakako dobrodošli.

Dragana Marić:

1. Međunarodni festival glumca - Zaplet: ne samo zbog toga što je jedinstven po svojoj misiji (pruža priliku mladim glumcima da osvoje neke od prvih nagrada na početku karijere) već i po tome što je bogat raznim kulturnim sadržajima: od odličnih predstava, razgovora sa značajnim glumačkim imenima iz regiona, druženja s publikom, koncertima, svirkama... jednostavno -najbolji festival na svijetu.ikad.igdje.

2. Sterijino pozorje, zbog toga što su ga, u osnivanju, definisale najistaknutije ličnosti iz društvenog, kulturnog i intelektualnog života, sa jasnim ciljem da se promoviše nacionalna drama, podstakne i unaprijedi pozorišna umjetnost.

3. Teatar fest Petar Kočić jer nosi ime jednog od najvećih pisaca sa naših prostora, zbog toga što publici pruža priliku da vidi mnogobrojna ostvarenja pozorišnih kuća iz regiona, zbog toga što se dešava u proljeće kada je i Banja Luka najljepša.

Ljubiša Savanović:
 
1.Međunarodni festival glumca ZAPLET jer sam godinama sa svojim kolegama iz Gradskog pozorišta Jazavac i glumcima iz drugih pozorišta dio tog festivala koji pravimo za naše sugrađane i koji će ove godine deseti put obradovati našu publiku.

2. Teatar fest "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu RS, festival koji organizuje moja matična kuća Narodno pozorište RS, na kojem sam takođe nekad radio i koji je po tradiciji koju ima najznačajniji festival u RS.

3. Festival pozorišta za djecu Dječijeg pozorišta RS. Da zaokružimo ovaj lokalpatriotski izbor biram i ovaj festival koji dnosi radost našoj djeci i koji je suštinski najbitniji od svih jer je usmjeren najmlađoj publici.

Vidimo se na Zapletu koji se po deseti put u Banjaluci održava u periodu od 20. do 26. oktobra!  Jer svi vole Zaplet..