Geni

Evo sta beba može naslijediti od majke, a sta od oca

 • Izvor: ATV
 • 25.03.2023. 16:28

Geni nekada baš umiju da se poigraju. Naučnici tvrde da od brojnih genetskih predispozija zavisi kako će vaša beba izgledati.

Ovo su najčešće zblude i dileme roditelja:

Dječaci liče na mame, a djevojčice na tate

U narodu postoji uvaženo mišljenje da dječaci liče na mama, a djevojčice na tatu. Ipak, nauka to potvrđuje samo djelimično. Tačno je da dječaci nasljeđuju jedan X hromozom koji direktno utiče na spoljašnji izgled djeteta. Kod djevojčica su stvari drugačije, one dobijaju jedan hromozom X i od mame i od tate, pa su podjednake šanse na koga će ličiti.

Kakve će beba imati oči?

Roditelji se često pitaju kakve će oči imati njihova beba. I to takođe zavisi od genetske predispozicije. Veća je vjerovatnoća da će beba imati plave oči ukoliko oba roditelja imaju plave oči. Ako je jedan roditelj ima tamne ili smeđe oči, a drugi plave, beba će u većini slučajeva imati smeđe oči, jer je to dominantniji gen.

Koliko će dijete biti visoko?

Čak i ako su roditelji niski, dijete može da prevaziđe njihovu visinu. To naravno zavisi i od ishrane u djetinjstvu, i od unosa kalcijuma i ostalih vitamina. Takođe, ako dijete upišete na košarku ili na neki drugi sport, veća je vjerovatnoća da će se dijete razviti i da će prerasti visinu roditelja.

Koju će dijete imati boju kose?

Boja kose zavisi od toga čiji će gen preovladati. Ako i mama i tata imaju svjetlu kosu, i dijete će imati takvu boju kose. Nijansa kose koja se formira poslije dvanaeste godine, ostaje dominantna do starosti. 

Tagovi:
 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Naša Srpska

  Najnovije informacije, planovi, sve aktuelne, ali i neobične priče i ljudske sudbine. Slikom i rječju, s kraja na kraj Srpske, svaki ponedjeljak u 18:20 donosimo neke nove teme.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.