Neobična prevara

Kinez ukrao 570.000 evra uz pomoć vještačke inteligencije

 • Izvor: Agencije
 • 26.05.2023. 21:32

Jedan prevarant u Kini koristio je vještačku inteligenciju (AI) da bi promijenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj preduzetnika od kojeg je izvukao više od pola miliona evra.

Žrtva, čije je prezime Guo je vlasnik tehnološke kompanije u Fudžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Fujian, Guo je bio prevaren za 4,3 miliona juana u roku od samo 10 minuta,koliko je trebalo prevarantu da uzme novac.

Guo je primio video poziv u aprilu od osobe koja je izgledala i zvučala kao njegov bliski prijatelj.

Ali pozivalac je zapravo bio prevarant koji je koristio vještačku inteligenciju (AI) da promijeni svoje lice“ i glas, navodi se u članku koji je u ponedeljak objavio medijski portal povezan sa vladom u južnom gradu Fudžou.

Prevarant se “maskirao” u Guovog dobrog prijatelja i vršio prevaru“, navodi se u članku.

G. Guo je bio ubijeđen da je to njegov priajtelja pa je prevarantu prebacio 4,3 miliona juana odnosno 500.000 evra nakon što je prevarant tvrdio da je drugom prijatelju potreban novac da se podigne sa bankovnog računa kompanije kako bi platio garanciju na javnom tenderu.

Prevarant je tražio broj ličnog bankovnog računa gospodina Gua, a zatim je tvrdio da je ekvivalentna suma prebačena na taj račun, poslavši mu snimak ekrana lažnog zapisa o plaćanju.

Ne provjerivši da li je primio novac, gospodin Guo je poslao dvije uplate sa računa svoje kompanije u ukupnom iznosu traženog iznosa.

On je prebacio novac u uvjerenju da njegov prijatelj treba da položi depozit tokom procesa nadmetanja, navodi se u saopštenju policije u subotu.

Muškarac je shvatio da je prevaren tek nakon što je prijatelj izrazio neznanje o situaciji, dodala je policija, rekavši da su povratili većinu ukradenih sredstava i da rade na pronalaženju ostatka.

Slučaj je pokrenuo diskusiju na društvenoj mreži za Veibo o pretnji privatnosti i bezbjednosti na mreži, a hešteg „#AI prevare eksplodiraju širom zemlje“ u ponedeljak je dobio više od 120 miliona pregleda.

Korisnici na društvenim mrežama iznijeli su svoje mišljenje da su fotografije, glas i video snimci na raspolaganju prevarantima, a pravila o bezbjednosti informacija teško mogu da idu u korak sa tehnikama koje se već koriste danas.


(ZanimljivostDana)


Tagovi:
 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:05 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.

 • 23:30 Serija: Biro (12+)

  Serija je inspirisana svjedočanstvima bivših špijuna-ilegalaca, koji su na specijalnim dugogodišnjim misijama živjeli pod lažnim identitetom na područijima od velikog interesa za zemlju, a najprije su to Sjeverna Afrika i Bliski Istok.

 • 00:30 Noćni program

  Noćni program