Neobična prevara

Kinez ukrao 570.000 evra uz pomoć vještačke inteligencije

 • Извор: Агенције
 • 26.05.2023. 21:32

Jedan prevarant u Kini koristio je vještačku inteligenciju (AI) da bi promijenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj preduzetnika od kojeg je izvukao više od pola miliona evra.

Žrtva, čije je prezime Guo je vlasnik tehnološke kompanije u Fudžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Fujian, Guo je bio prevaren za 4,3 miliona juana u roku od samo 10 minuta,koliko je trebalo prevarantu da uzme novac.

Guo je primio video poziv u aprilu od osobe koja je izgledala i zvučala kao njegov bliski prijatelj.

Ali pozivalac je zapravo bio prevarant koji je koristio vještačku inteligenciju (AI) da promijeni svoje lice“ i glas, navodi se u članku koji je u ponedeljak objavio medijski portal povezan sa vladom u južnom gradu Fudžou.

Prevarant se “maskirao” u Guovog dobrog prijatelja i vršio prevaru“, navodi se u članku.

G. Guo je bio ubijeđen da je to njegov priajtelja pa je prevarantu prebacio 4,3 miliona juana odnosno 500.000 evra nakon što je prevarant tvrdio da je drugom prijatelju potreban novac da se podigne sa bankovnog računa kompanije kako bi platio garanciju na javnom tenderu.

Prevarant je tražio broj ličnog bankovnog računa gospodina Gua, a zatim je tvrdio da je ekvivalentna suma prebačena na taj račun, poslavši mu snimak ekrana lažnog zapisa o plaćanju.

Ne provjerivši da li je primio novac, gospodin Guo je poslao dvije uplate sa računa svoje kompanije u ukupnom iznosu traženog iznosa.

On je prebacio novac u uvjerenju da njegov prijatelj treba da položi depozit tokom procesa nadmetanja, navodi se u saopštenju policije u subotu.

Muškarac je shvatio da je prevaren tek nakon što je prijatelj izrazio neznanje o situaciji, dodala je policija, rekavši da su povratili većinu ukradenih sredstava i da rade na pronalaženju ostatka.

Slučaj je pokrenuo diskusiju na društvenoj mreži za Veibo o pretnji privatnosti i bezbjednosti na mreži, a hešteg „#AI prevare eksplodiraju širom zemlje“ u ponedeljak je dobio više od 120 miliona pregleda.

Korisnici na društvenim mrežama iznijeli su svoje mišljenje da su fotografije, glas i video snimci na raspolaganju prevarantima, a pravila o bezbjednosti informacija teško mogu da idu u korak sa tehnikama koje se već koriste danas.


(ZanimljivostDana)


Тагови:
 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.