ATV

Италија

Опасност од урушавања кривог торња из 12. вијека, полиција обавјештава грађане

 • Извор: СРНА
 • 17.11.2023. 18:15

Полиција у италијанском граду Болоња куца на врата 500 грађана који живе у близини торња Гаризенда у центру града и обавјештава да постоји пријетња од његовог урушавања.

Криви торањ Гаризенда из 12. вијека, висок је 48 метара, налази се поред торња Азинели од 97 метара, који је и највећи криви торањ на свијету. Заједно представљају симболе Болоње.

Научници су упозорили градоначелника Болоње да се торањ Гаризенда још више накривио и да његов темељ попушта. Пошто постоји опасност од рушења, наредних мјесеци ће започети радови на његовој заштити.

Возачи у Хрватској добили сјајне вијести

Возачи у Хрватској добили сјајне вијести

"У граду смо организовали највеће прикупљање фондова од Другог свјетског рата ради спасавања Гаризенде. Истовремено се спремамо да осигурамо и торањ Азинели а постоји и идеја да се читава зона око торњева претвори у пјешачку", каже градоначелник Болоње и Матео Лепоре.

Два торња изграђена су 1109. и 1119. године. Торањ Гаризенда накривљен је за четири степена, тек нешто мало мање од познатог кривог торња у Пизи. Торањ је крив већ вијековима, а у 14. вијеку је смањен за десет метара због страха од рушења. У наредним вијековима је често рађено на његовој стабилизацији.

Око торња су 2019. године постављење челичне споне, док су прошле године темељи оснажени малтером, али је очигледно да те мјере нису ријешиле проблем, преноси РТС.


Град Болоња издвојиће 4.700.000 евра како би спасао торањ Гаризенда и започео радове који ће га учинити сигурним. Радници ће инсталирати сензоре како би добили комплетне информације о стању торња, а општина је измијенила план цивилне заштите који се односи на простор 100 метара око самог торња.

Локална полиција је обавијестила становнике о евентуалној опасној ситуацији, односно уколико би на снази био црвени аларм то би значило да је торањ пред рушењем, и да се моментално мора евакуисати читава зона. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ‘Бизнис клуб’ приближава економију и пружа релевантне актуелности из области економије и привреде, прати економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражује њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.