ATV

Lista The Post Office

Ovo je najisplativija turistička destinacija u Evropi za 2023. godinu

  • Izvor: Avaz
  • 29.05.2023. 16:35

Već 16 godina zaredom britanski „The Post Office“ pravi listu evropskih gradova koji pružaju najbolje za uloženi novac.

Nedavno je izašla nova lista za 2023. godinu koja upoređuje 35 evropskih gradova i otkriva koje su to najisplativije evropske destinacije.

Ove godine to je portugalska metropola Lisabon.

"The Post Office“ izračunava i upoređuje prosječnu cijenu vikenda u gradu za dvije noći u hotelima s tri zvjezdice. Dodajte tome i cijenu nekih vrhunskih turističkih atrakcija, razgledanje turističkim autobusom, cijenu javnog prijevoza, hranu i piće.

Mini odmor ili produženi vikend

Lisabon je pravo mjesto ovog ljeta ako želite da provedete nevjerovatan mini odmor ili produženi vikend u gradu bez trošenja mnogo novca.

Ova destinacija za odmor našla se na vrhu liste najjeftinijih gradskih odmora u Evropi, što je poticaj za turiste, koji već hrle u Lisabon zbog svjetski poznatog noćnog života, prelijepih plaža i ukusne hrane.

Uticaj inflacije

Iz perspektive turista, cijene u portugalskoj prestonici uglavnom nisu pod uticajem inflacije i krize troškova života, koje su porasle za samo 2 odsto u odnosu na prošlo ljeto.


Dva noćenja u hotelu s tri zvjezdice u prosjeku koštaju oko 140 evra, što je samo 5 odsto više nego 2022. godine, u poređenju s povećanjem cijene od 3 odsto u svakom drugom ispitanom gradu. Ustvari, cijene u Lisabonu bile su manje od trećine onih u najskupljim evropskim gradovima poput Venecije i Amsterdama.

Titula najskupljeg grada

Lisabon je odlično mjesto za posjetu iz više razloga. Grad je donekle nasumično lociran na krševitom pejzažu na zapadnoj obali zemlje, pružajući mnogo raznovrsnih i odličnih pogleda. Za njega se kaže da je jedan od najstarijih gradova na svijetu, a prema legendi, osnovao ga je Uliks po povratku iz Trojanskog rata.

Titulu najskupljeg grada u Evropi ponio je Amsterdam, gdje bi za vikend trebalo izdvojiti 835 evra, a među najskupljima su Pariz, Venecija, Ženeva, Belfast i London. Dubrovnik u susjednoj Hrvatskoj zauzeo je prvo mjesto na listi gradova s najskupljim ulaznicama za kulturno-istorijske znamenitosti.

Lista najisplativijih evropskih gradova 2023. godine, počevši od najjeftinijih: Lisabon (Portugal), Vilnjus (Litvanija), Krakov (Poljska), Atina (Grčka), Riga (Letonija), Porto (Portugal), Zagreb (Hrvatska), Budimpešta (Mađarska), Varšava (Poljska) i Lil (Francuska).

Tagovi: