Turisti izabrali

Ovo je pet najboljih ostrva u Grčkoj

 • Izvor: B92
 • 29.03.2023. 08:33

Lajfstajl magazin "Which?" predstavio je svoju listu najboljih grčkih ostrva za odmor i uživanje. Učesnici ankete imali su zadatak da ocijene plaže, ugođaj, odmor, more, uslugu, kao i cjelokupni doživljaj ocjenama od 1 do 10. Rezultati su pomalo neuobičajni za naše posjetioce koji svake godine ljetuju po grčkim odmaralištama i uživaju u prelijepom moru.

Kefalonija

Kefalonija, najveće od jonskih ostrva, sa svojim planinama smaragdne boje, osamljenim uvalama i podzemnim jezerima, proglašena je najboljim grčkim ostrvom. Obilne pješčane plaže, savršen pejzaž i nedostatak gužve glavni su faktori zbog kojih je ostrvo, na zapadnoj obali Grčke, najpopularnije kod turista, a ujedno je i jedino ostrvo koje je dobilo pet zvjezdica u kategoriji "mir i tišina", sa ukupnih 85 odsto.

Posjetioci su bili posebno oduševljeni pejzažom ostrva, opisujući ga "zapanjujućim", a jedan od njih posebno je pohvalio “prelijepu i osamljenu“ plažu u Erisosu, u blizini Fiskarda, do koje se stiže pješke kroz šumu.

“Ako planirate bijeg na grčko ostrvo, bićete razmaženi kada je izbor u pitanju. Iako sva ostrva obiluju suncem, morem i pijeskom, svako ostrvo ima svoj poseban karakter i skrivene dragulje koje treba otkriti”, rekla je urednica časopisa „Which?“ Džo Rouds.

Lefkada

Kefalonija je inače preuzela prvo mjesto prošlogodišnjoj pobjednici Lefkadi, koja je ove godine zauzela drugo mjesto, zahvaljujući svom bujnom pejzažu, netaknutim plažama i krševitoj obali. Iznajmite brodić i provedite dan ploveći oko ostrva, zaustavljajući se u ljupkim malim selima i tavernama na obali mora. To je najbolji način da istražite Lefkadu.

Skijatos

Izjednačen u borbi za drugo mjesto, sa 84 odsto jeste Skijatos. Lefkada je imala nešto veći rezultat kada su hrana i piće u pitanju, ali je Skijatos to nadoknadio sa svojih 70 prelijepih plaža. Štaviše, čak 70 odsto posjetilaca kaže da bi se vratilo na Skijatos nakon prve posete. Opisali su ga kao “jedinstveno šarmantno mjesto“, koje obliuje gostoprimstvom i dobrim balansom između energičnog noćnog života i spokojnih morskih pejzaža.

Takođe je istaknut kao savršena baza za istraživanje drugih ostrva, kao što su Skopelos i Alonisos. Tu su i izleti brodom od grada Skijatosa do čuvene plaže Lalarija sa svojim stjenovitim lukom - prema lokalnoj legendi, oni koji proplivaju kroz luk ostaće vječno mladi.

Krit

Četvrto mjesto pripalo je Kritu. Uprkos tome što svake godine privuče više od pet miliona turista, istraživanje je pokazalo da najveće grčko ostrvo i dalje ima dovoljno prostora. Jedan posjetilac je rekao da Frangokastelo na južnoj obali nudi kilometre praznih plaža, čak i u sezoni. Međutim, većina turista na ostrvu drži se sjeverne obale, ostavljajući unutrašnje maslinjake, vinograde, planine i doline relativno mirnim.

Krf

Peto mjesto, sa ocenom 82 odsto, pripalo je Krfu, sa preporukom da se potraže "netaknute uvale" sa čistom, toplom i plitkom vodom.

“Mikonos koji je poznat po žurkama u međuvremenu je završio na dnu naše liste, a posjetioci su ga označili prenaseljenim i preskupim. Ipak, za koju god destinaciju da se odlučite, bilo da se radi o istraživanju mirne jugozapadne obale Krita ili brdskih sela Kosa, biće vam potreban automobil“, dodala je Džo Rouds.

Tagovi:
 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 13:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?