Imaju desetine milijardi dolara

Ovo su najbogatije žene na svijetu

  • Izvor: Super žena
  • 20.02.2022.19:50

Dok svijet tresu krize na više nivoa (političke, privredne, finansijske…), pojedinci postaju sve bogatiji.

Američki magazin Forbs redovno prati trendove bogatstva najbogatijih ljudi na svijetu, a u kategorijama se izdvajaju svakako žene. Prvih 10 na listi trenutno najbogatijih žena donose nam zanimljive biografije i detalje kako su stekle bogatstvo, mjereno u desetinama milijardi dolara.

Posljednji Forbsov pregled 10 najbogatijih žena na svijetu izgleda ovako:

10) Iris Fontbona

Iris Fontbona je udovica Andronika Lukšića, porijeklom Hrvata koji se obogatio na rudnicima bakra. Njegov otac Polikarp Lukšić doselio se u Čile 1910. godine s ostrva Brač. Fontbona i njena djeca kontrolišu kompaniju "Antofagasta", jednog od najvećih svjetskih proizvođača bakra. Uz to, posjeduju većinski udio u konglomeratu "Quiñence". Bogatstvo Fontbone trenutno se procjenjuje na 21,2 milijarde dolara.

9) Đina Rajnhart

Najbogatija državljanka Australije Đina Rajnhart izgradila je svoje bogatstvo na željeznoj rudi. Spasila je od propasti "Hancock Prospecting", kompaniju koju je osnovao njen otac. Osim rudnika, veliki dio novca dolazi joj od uzgoja stoke. Prema pisanjima Forbsa, Rajnhart je "teška" 21,9 milijardi dolara.

8) Jang Huejan

Ona posjeduje 57 odsto udjela u kompaniji za nekretnine "Country Garden Holdings". Prethodni vlasnik bio je njen otac Jong Kvok Keung koji joj prepustio biznis 2007. godine. Vrijednost njene imovine trenutno iznosi 23,6 milijardi dolara.

7) Suzan Klaten

Suzan Klaten je vlasnica 19,1 odsto njemačkog "BMW-a" dok njen brat Štefan Kvant posjeduje 23,6 odsto. Njihova pokojna majka Džoen bila je treća supruga Herberta Kvanta, industrijalca koji je spasio BMW 60-ih godina, kada je kompanija bila na ivici bankrota. Vrijednost njene imovine trenutno iznosi 28,5 milijardi dolara.

6) Miriam Adelson

Miriam Adelson je udovica Šeldona Adelsona, bivšeg izvršnog direktora i predsjednika kompanije "Las Vegas Sands", preminulog u 87. godini u januaru 2021. Sada posjeduje više od polovine kockarskog carstva u Las Vegasu, Singapuru i Meki. Vrijednost njene imovine trenutno iznosi 31,3 milijarde dolara.

5) Džeklin Mars

Džeklin Mars posjeduje otprilike trećinu Marsa, najvećeg svjetskog proizvođača slatkiša, koji je osnovao njen djed. Radila je u kompaniji skoro 20 godina i bila je u upravi do 2016. Njena imovina vrijedi 33,8 milijardi dolara.

4) Mekkenzi Skot

Makkenzi Skot bivša je supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa, s kojim je bila u braku 25 godina. Razveli su se sredinom 2019. i tada je dobila 25 odsto udjela u Amazonu, a to ju je lansiralo u orbitu najbogatijih žena svijeta. Njena trenutna imovina procijenjena je na 45,9 milijardi dolara.

3) Džulija Koh

Julia Koh i njeno troje djece naslijedili su 42 odsto udjela u kompaniji "Koch Industries" od njenog supruga Dejvida, preminulog u avgustu 2019. u 79. godini. Vrijednost njene imovine iznosi 53,8 milijardi dolara.

2) Alis Volton

Volton je jedina kćerka osnivača američkog lanca marketa "Walmart", Sema Voltona. Najveća strast joj je umjetnost i nije toliko uključena u poslovanje "Walmarta" kao njena braća, Rob i Džim Volton. Prema pisanjima Forbsa, Alis posjeduje bogatstvo vrijedno 62,8 milijardi dolara.

1) Fransoaz Betenkort Majers

Ona je unuka osnivača kompanije "L'Oreala". Fransoaz i njena porodica posjeduju oko 33 odsto dionica kompanije. Bogatstvo prve žene "L'Oreala" trenutno se procjenjuje na 78,8 milijardi dolara.

Tagovi: