Кроасани су данас симбол француске кухиње и обожавани су широм свијета, међутим, ријетки знају да они заправо потичу из Аустрије и да су инспирисани аустријским пецивом кипферл.
Кроасани су путерасто, прхко тијесто. Модерни кроасан развили су француски пекари у 19. и почетком 20. вијека, а постоје многе теорије и дебате о његовом настанку и поријеклу. Француски пекари који су развили модерни кроасан су били инспирисани аустријским тијестом у облику полумјесеца званим кипферл. Ријеч кроасан такође потиче од овог облика полумјесеца.
Кипферл се у Аустрији прави и једе стотинама година, још од 13. вијека. Кипферл се прави од разних врста тијеста, а долази и у слаткој и у сланој верзији. Данас, ако наручите кипферл, највјероватније ћете добити колачић.
Једна легенда каже да су аустријски пекари створили кипферл како би прославили пораз Османског царства у бици код Беча 1683. године - инспирисан обликом полумјесеца на османској застави.
Такође, за његов долазак у Француску се веже још једна легенда која каже да су кроасани у Француску дошли с Маријом Антоанетом, доносећи дашак њеног аустријског одгоја на двор краља Луја 16. Ипак, не постоје стварни историјски докази ни за једну од ових прича.
Како су кроасани стигли до Француске?
Кроасани су се почели појављивати у Француској крајем 17. вијекаа, иако су тек у 19. вијеку стекли широку популарност.
Крајем 1830-их аустријски официр Аугуст Занг отворио је бечку пекару у Паризу. Пекара је служила бечке специјалитете, укључујући кипферл. Брзо је постала популарна и инспирисала друге француске пекаре. Кроасани су постали популарни као доручак - чак их је и Чарлес Дикенс споменуо у свом часопису 1870-их.
Кроасан је постао неизоставни дио француске културе доручка током 20. вијека, посебно с порастом броја кафића и сластичарница. До 1920-их, био је главна посластица у паришким кафићима. Популарност овог пецива проширила се на међународно тржиште, учвршћујући његов статус типичне француске делиције.
Данас се кроасан додатно развио, с варијацијама које укључују верзије пуњене чоколадом и слане опције пуњене шунком и сиром, преноси Кликс.