Zanimljiva geografija

Znate li koji je najstariji grad na svijetu

  • Izvor: Agencije
  • 22.11.2022.09:13

Sigurno ste se nekad zapitali koji je najstariji grad na svijetu? U nastavku vam donosimo popis najstarijih, ali i kako je nastao.

Kada bi krenuli u potragu za informacijom koji je najstariji grad na svijetu, svako, pa čak i Google bi vam dao različiti odgovor. 

Stoga je najbolje tražiti po tome koji je grad bio i konstantno naseljen da bi se kvalifikovao  za titulu najstarijeg grada na svijetu.

Po tome se izdvajaju se sljedeći gradovi:

Najstariji grad na svijetu je Jerihon. 

Jerihon (Palestina) – 9.000 godina prije Hrista. U Bibliji se naziva "Gradom palmi".

To je ujedno i bilo i neolitičko naselje i najstariji kontinuirano naseljeni grad. 

Arheolozi su pronašli ostatke 20 uzastopnih naselja u Jerihonu koji datiraju još od prije 11.000 godina. Naselje je bilo okruženo bedemom s kulama, a unutar bedema je živjelo između 1000 i 1500 stanovnika. Grad se nalazi u blizini rijeke Jordan na Zapadnoj obali i danas u njemu živi oko 20.000 ljudi.

Slijedeći najstariji grad na svijetu je Biblos, koji je čak 4000 godina "mlađi": Biblos, Libanon: 5000 prije Hrista.

Biblos, ili drugim imenom Gebal, jedan je od najstarijih feničanskih gradova, utemeljen oko 5000. Godina prije Hrista. Smješten na Mediteranu, na udaljenosti od nekih 50-ak km od Bjiruta, Biblos je grad u kojem je nastala feničanska abeceda, a preko njega se i u Grčku uvozio papirus. Ljubiteljima istorije biće zanimljiv Križarski dvorac, sagrađen u 12. vijeku, kao i feničanska kraljevska nekropola u blizini dvorca.

Slijede i dva, u novije vrijeme često spominjana grada,  Alepo, Sirija: 4300 prije Hrista te Damask, Sirija: 4300 prije Hrista.

Dolina Eufrata i Tigrisa, područje je nekadašnje Mesopotamije i mjesto na kojem su nastali gradovi poput sirijskog Alepa i koji se spominju u zapisima starim i preko 5000 godina, a u kojima se stanovnike Alepa hvali na račun trgovačke i vojne uspješnosti. Kako se Alepo nalazi na ruti puta svile koja je prolazila od Mediterana, preko Mesopotamije, pa sve do Azije, Alepo je bio centar starog svijeta, a i dan danas je najveći grad u Siriji i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Damask je jedan od najstarijih bliskoistočnih gradova, ali zahvaljujući arheološkim iskapanjima, pouzdano se zna da su na ovom teritoriju boravili ljudi negdje između 8000 prije Hrista i 10 000 prije Hrista.

Grad je bio pravi melting pot u kojem su se isprepleli grčki i rimski urbanistički uticaji, a ujedno je i dom jednoj od najvećih i najstarijih džamija na svijetu (sagrađena negdje između 705. i 715. godine). Damask danas ima oko 2,5 miliona stanovnika i 2008. godine proglašen je arapskom prijestonicom kulture.


(Foto: Wikipedia)

Tagovi: