Znate li koji je ovo insekt - često ulazi u kuću, a mnogi misle da je krvopija

  • Izvor: 24sata.hr
  • 25.06.2022.16:08

Tipula paludosa, insekt je koji se naziva i jastrebom među komarcima, dugonogi komarac, komarac-ždral, dok se u našem podneblju naziva livadnim komarcem.

Riječ je o letećem insektu porijeklom iz Evrope, koji je prvi put prijavljen u Kanadi 1955. godine, piše "University of Guelph". 

Odrasli primjerak te vrste svojim vitkim tijelom, prozirnim krilima i nogama koje nalikuju na štule izgleda poput komarca koji je prerastao svoje vršnjake, ali tu prestaje sva sličnost sa komarcima, tim zujavim 'zločincima' koji nam piju krv. 

Ovi divovi mogu imati krila u rasponu čak do 6,5 centimetra.  Za razliku od klasičnih komaraca, oni ne grizu ni ljude ni životinje.

Zapravo, povremeno piju nektar. U avgustu i septembru odrasle jedinke izlaze iz svojih podzemnih skrovišta kako bi se parile i razmnožavale.

Oni će položiti svoja jaja na gornji sloj površine prekrivene travom, a jedna ženka može položiti čak do 300 jaja. Dvije sedmice kasnije, ličinke se izlegu i počinju se hraniti travom. Ali, najveći dio štete na travi dogodiće se sljedećeg proljeća. 

Naime, ličinke se tokom dana hrane korijenjem trave, a u toplim vlažnim noćima izlaze na površinu da bi jele stabljike i vlati trave.

Oštećenja se obično javljaju od maja do juna. Na travnjaku se mogu pojaviti gola područja bez trave, kao područja na kojima su mravinjaci. Ali, i druge životinje, poput tvorova i čvoraka, oštećuju travnjak u potrazi za hranom. 

Šta možemo učiniti da se smanji uticaj ovih insekata na travnatu površinu?

Prva stvar je održavati travnjak zdravim pravilnom kosidbom i dohranjivanjem. Osim toga, odrasle jedinke polažu jaja u vlažno tlo, pa poboljšanjem drenaže, odnosno odvlaživanja, možete odvratiti ženke od toga baš na vašem travnjaku, prenosi "24sata.hr".

Tagovi: