Ризница витамина

Бројни су разлози зашто бисте требали узимати ово воће свако јутро

 • Извор: Магазин новости
 • 22.02.2024. 07:44

Ако једете киви свако јутро, према неким истраживањима, можете спријечити стварање крвних угрушака и ниво триглицерида у крви за чак 15 посто, чиме се спречава накупљање плака на ивицама артерија и чува здравље срца и крвних судова.

Не морате љуштити ове смеђе плодове. Пресијеците их напола и кашичицом извадите зелено месо за лагану ужину богату влакнима.

Препун антиоксиданса

Плодови кивија сматрају се супервоћем – препуни су антиоксиданса, витамина Ц, калијума, фолата, полифенола (фенолне киселине) и влакана и добар су извор витамина Е. Киви уз то побољшава пробаву неколико уобичајених протеина из хране, укључујући тешко пробављиве протеине казеин/натријум казеинат (млијечни протеин) и протеин говеђих мишића, а за то је најзаслужнија његова главна компонента – актинидин, ензим који разграђује протеине у аминокиселине.

Добар и за пробаву

Киви такође ублажава затвор омекшавајући столицу. Иако многи знају за добробити кивија као воћа, превладава мишљење да су његове моћи као природног помагача пробавног система често занемарене у корист других начина помоћи пробави.

Поред свега тога, киви има способност спречавања оштећења ДНК, а познато је да је оксидативни стрес са својим посљедицама на ДНК ризични фактор за рак дебелог цријева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  'Емисија: Бизнис клуб

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.