Banjaluka

Đajić: UKC stručno i kadrovski osposobljen za tretmane glaukoma

 • Izvor: Agencije
 • 15.03.2023.12:35

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci Vlado Đajić izjavio je da je ova zdravstvena ustanova stručno i kadrovski osposobljena za tretmane i prevenciju glaukoma.

Đajić je izrazio zahvalnost ljekarima Klinike za očne bolesti UKC-a koji su danas organizovali akciju besplatnog skrininga glaukoma za sve zainteresovane građane, a povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma.

"Veliko hvala načelnici Klinike, glavnoj sestri i mojim saradnicima što rade, ne samo na edukaciji ljekara, već i na pravovremenoj inicijativi za nabavku opreme koju mi uvijek podržavamo, a sve s ciljem unapređenja zdravlja stanovnika Republike Srpske", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Načelnik Klinike za očne bolesti Milka Mavija rekla je da je glaukom najmaligniji oboljenje koje gotovo nema simptoma.

"Upravo zbog toga, prevencija je najvažnija i pravi spas u otkrivanju i ranom uspostavljanju liječenja", istakla je Mavija.

Ona je navela da je današnja akcija 13. po redu organizovana na UKC-u.

Prema njenim riječima, tokom akcija besplatnog skrininga glaukoma između sedam i deset odsto pacijenata otkrije se ova bolest, zbog čega se ne umanjuje značaj redovnih oftalmoloških pregleda.

Glavna sestra Klinike za očne bolesti Daliborka Kuzmanović rekla je da je ove godine veći odziv zainteresovanih građana za skrining glaukoma.

"Najstariji pacijent koji je došao danas na besplatan pregled imao je 84 godine i kod njega je ustanovljen povišen očni pritisak, a prvi put je kod nas na pregledu, a najmlađi pacijent je imao 53 godine i kod njega postoji sumnja na glaukom", navela je Kuzmanovićeva.

Banjalučanka Radomirka Udovičić kaže da svakih šest mjeseci ide na oftalmološke preglede, jer je dijabetičar, kao i da su najbolja preventiva za sve vrste bolesti prevencija i redovne kontrole.

Skrining glaukoma podrazumijeva besplatno mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, uz popunjavanje ankete pacijenata za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom.

Iz UKC-a su podsjetili da je glaukom jedan od vodećih uzroka ireverzibilnog sljepila, kao i da danas u svijetu boluje više od 80 miliona ljudi.

Skriningom se omogućava da se iz opšte populacije izdvoje osobe koje pokazuju predispoziciju za glaukom, što je i prilika da se skrene pažnja javnosti na neophodnost rane dijagnostike i pravovremenog liječenja.

Klinika za očne bolesti UKC-a raspolaže cjelokupnom dijagnostičkom paletom usluga kojom se na vrijeme može otkriti glaukom i time spriječiti nastanak sljepila.

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obilježava se od 13. do 17. marta.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.