Sifilis

Doktori u strahu, vraća se bolest za koju su mislili da je "gotova"

  • Izvor: ATV
  • 19.01.2023.18:08

Poznati urolog dr Aleksandar Milošević upozorio je na bolest koja je primećena u Beogradu!

Neke bolesti koje su "harale" Evropom tokom srednjeg vijeka i dan-danas postoje i nisu istrijebljene, a jedna od njih je i polno prenosiva bolest, odnosno sifilis.  Uznemirujući je podatak da se u Beogradu u posljednje vrijeme sve više muškaraca javlja urologu sa simptomima ove bolesti.

Prof. dr Aleksandar Milošević govorio je o trenutnoj situaciji i otkrio da su mu se već javila tri muškarca sa sifilisom, što je, kako kaže i sam, potpuno suludo.

"Mislili smo da je nastupio recidiv, da je ova bolest stvar prošlosti, ali izgleda da su vratili bakteriju 'treponema pallidum' u život, iako se u prethodnih 10 godina nije toliko često javljala", rekao je dr Milošević.

PRENOS

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, putem nezaštićenog intimnog odnosa. Ukoliko se ne lIJeči na vrIJeme, kasnije može da bude mnogo teže, pa čak i nemoguće. Neki od prvih znakova su promJene na koži, najčešće polnim organima, a mogu i da se jave i na usnama i usnoj duplji.

LIJEČENJE

Milošević ističe da je se ova bolest lako liječi u početnim fazama, uz penicilin, dok u kasnijim fazama, nažalost, sifilis postaje praktično neizliječiva bolest. Bеzbоlnе sifilisnе rаnе mоgu se pоmijеšаti sа urаslоm dlаkоm, rаnicоm оd rајsfеršlusа ili nаizglеd bеzоpаsnоm prоmjеnоm. U početku оsip је bеz svrаbа, а u drugој fаzi mоžе se pојаviti nа dlаnоvimа i tаbаnimа, pо cеlоm tijеlu ili sаmо nа nekoliko mjеstа.Tagovi: