Jedan od najdragocjenijih proizvoda

Evo kada se ne preporučuje upotreba maslinovog ulja

  • 23.07.2018. 07:32

Maslinovo ulje se hiljadama godina koristi i u ishrani, kao i u negi ljepote. Iako važi za jedno od najdragocjenijih proizvoda istina je da postoje i određena pravila korišćenja.

U sljedećim situacijama bi trebalo da razmisliti o nekom alternativnom ulju. 

U slučaju da ne znate pravo porijeklo ulja 

Prije nego što se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za njegu kože sa maslinovim uljem, pobrinite se da znate da u bočici imate pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80 odsto italijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u trgovinama zapravo su neki vid “prevare”. Postoje tri vrste takvih ulja: 1) Pomiješana ulja slabog kvalitete sa uljima višeg kvaliteta, 2) Pakovanje starog (ili čak užeglog) ulja koje je ostalo na zalihama i prodavanje takvih pakovanja kao da su svježa i 3) Pakiranje proizvoda poput sojinog ili suncokretovog ulja i podmetanje takvih boca umjesto pravog maslinovog ulja, piše Net.hr 

Za prženje 

Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno za srce kada je izloženo temperaturama višim od njegove tačke dimljenja. Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će se (poput svih ostalih ulja) njegova struktura početi da se raspada. Većina nutricionističkih vrijednosti koje povezujemo sa maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tokom procesa zagrijavanja. Umjesto toga, koristite maslinovo ulje kao “začin” jednom kada je jelo gotovo. 

Na roštilju 

Postoji puno recepata u kojima se savjetuje mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima prije nego što ih bacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje jednostavno će izgorjeti. Iako za hranu na roštilju zapravo ne treba sipati puno ulja, rešetke je potrebno dobro nauljiti (ali za to je potrebno ulje s puno višom tačkom dimljenja od maslinovog ulja). Kada je hrana gotova, tada je vrijeme za korišćenje maslinovog ulja! 

Kao njega za kožu sklonu aknama 

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbježan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za njegu kože. Iako nema sumnje u učinkovitosti maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost ono može napraviti priličan “nered” na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni “lijek za sve”.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.